MERKEL: Berlin i Washington moraju sarađivati

Sjedinjene Američke Države i Njemačka imaju različita mišljenja o Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA) ali moraju sarađivati u protuterorističkoj borbi, ocijenila je u ponedjeljak Angela Merkel čiji je mobilni telefon špijunirala američka obavještajna agencija.

– Što se tiče NSA, postoje različita mišljenja o nekim pitanjima. Ali, s obzirom na dimenziju terorističke prijetnje, potpuno smo svjesni potrebe za tijesnom saradnjom – izjavila je njemačka kancelarka na konferenciji za štampu s američkim predsjednikom Barackom Obamom.
– Želim jasno da kažem da su nam američke institucije davale i nastavljaju da nam daju dragocjene infromacije koje jačaju našu sigurnost – kazala je Merkel, ali nije eksplicitno pristupila pitanju špijuniranja njenog telefona.

Njemačka je bila šokirana u ljeto 2013. godine otkrićem Edwarda Snowdena, bivšeg savjetnika NSA koje se odnosilo na sistem kontroliranja telefonskih razgovora i komunikacija Nijemaca putem interneta tokom nekoliko godina, među kojim je i kancelarkin mobilni telefon.

Američki predsjednik je nakon ovih otkrića naredio reformu programa telefonskog nadziranja kako bi pomirio nacionalnu sigurnost i zaštitu privatnog života američkih građana.

 

Trafika|Ba|Agencije