Mehmet Emin Birpınar počasni građanin Kantona Sarajevo

Povelja Počasni građanin Kantona Sarajevo uručena je na sinoćnjoj svečanoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo Mehmetu Eminu Birpinaru, drugom zamjeniku ministra za zaštitu okoliša i urbanizaciju Republike Turske

Povodom manifestacije Dani Kantona Sarajevu u Narodnom pozorištu u Sarajevu održana je svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj su dodjeljena priznanja za doprinos u raznim oblastima u Kantonu Sarajevo i BiH.
Tim povodom je predsjednik Skupštine KS Sejo Bukva uručio Povelju počasnog građanina Kantona Sarajevo zamjeniku ministra za zaštitu okoliša i urbanizaciju Republike Turske Mehmetu Eminu Birpinaru, za izuzetne zasluge i doprinos u pružanju pomoći djeci KS, te unapređenju međunarodne saradnje i razvijanju međunarodnih odnosa na načelima demokratičnosti, solidarnosti i humanosti.
Birpinar, inače porijeklom iz Travnika te nekoliko međunarodnih institucija, kao što je Američko društvo inženjera, u svom obraćanju je iskazao duboku sreću i zadovoljstvo jer mu je uručena jedna ovakva nagrada.
“Jako sam sretan i mogu reći da ću s velikim ponosom do kraja svog života u srcu nositi ovu nagradu”, kazao je Birpinar.
Na svečanoj sjednici uručena je i Plaketa Kantona Sarajevo novinaru i publicisti Avdi Husejinoviću, za izuzetan doprinos u širenju istine o ratnim dešavanjima na području Kantona Sarajevo i BiH. Posthumno je dodjeljena Plaketa KS-a osnivaču i prvom direktoru Sarajevskog ratnog teatra Safetu Plakalu, za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju kulturu i umjetnosti u Kantona Sarajevu i BiH a nagradu je preuzeo Nihad Kreševljaković, direktor Sarajevskog ratnog teatra.
Kolektivna nagrada Plaketa Kantona Sarajevo dodjeljena je Fondu Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida, poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca, kao priznanje za izuzetan dobrinos u stambenom zbiranjavanju boračke populacije u Kanotnu Sarajevu. Plaketu je primio direktor Fonda Kantona Sarajevo Fuad Damadžić.
Svečanoj sjednici Skupštine KS-a prisustvovali su ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay, premijer KS-a Elmedin Konaković, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, muftija sarajevski Zijad ef. Ljevaković te brojne druge ličnosti iz kulturnog i političkog života BiH.
Trafika|Ba|AA