Među 10 najvećih svjetskih terorista i Nusret Imamović iz Gornje Maoče

Američki State Department stavio je na listu deset najvećih svjetskih terorista i Nusreta Imamovića iz BiH, koji se vodi kao vođa vehabijskog pokreta iz Gornje Maoče.

Na zvaničnoj web stranici State Departmenta, između ostaloga stoji da Imamović od svog dolaska u Siriju aktivno podržava nasilni ekstremizam, a sada se vjeruje da se bori za terorističku grupu Al-Nusrah.

Osim deset pojedinaca, State Department imenovao je i dvije terorističke grupe, a sve s ciljem da se suprotstavi prijetnjama koje predstavljaju strani teroristički borci.

Dvije terorističke organizacije koje su označene, a sastoje se od stranih boraca, su čečenska grupa Jaish al-Muhajireen Wal-Ansar (JAMWA) – osnovana u februaru 2013., te marokanska grupa Harakat Sham al-Islam (HSI) – osnovana u avgustu 2013.

Među označenim “globalnim teroristima”, osim Imamovića, nalaze se i Amru al-Absi, Salim Benghalem, Mohammed Abdel-Halim Hemaida Saleh, Lavdrim Muhaxheri, Murad Margoshvili, Muhannad al-Najdi, Abdessamad Fateh, Abd al-Baset Azzouz i Maalim Salman.

Inače vehabije u BiH izuzetno dobro su razvile svoju internetsku mrežu i s njom upravlja njihov šef Nusret Imamović iz Gornje Maoče. Preko tih portala se i vrbuju mladi ljudi za odlazak na ratišta u Siriju s objašnjenjem da se, ako su pravi muslimani, moraju uključiti u globalni džihad.

Krajem decembra prošle godine Nusret Imamović je ilegalno napustio BiH i preko Istanbula otišao u Siriju.

Obavještajne službe BiH raspolažu podacima da se ovog trenutka samo u Sriji nalaze 154 državljanina BiH, pripadnika vehabijskog pokreta iz BiH. Svi oni u Siriju su otišli preko Slovenije, potom Beča, do Istanbula gdje ih sačekuju “specijalci” i tajnim kanalima uvode u tu zemlju. Navodno, u Beču svaki od njih u gotovini dobije oko 10.000 eura, a mjesečno za ratovanje u Siriji naplaćuju po 2000 eura.

Prema podacima američkih obavještajnih službi, Beč je središte vehabijskog radikalizma i terorizma u jugoistočnoj Europi.

 

Trafika|Ba|NAP