Medicinska sestra Amber nema više virus ebole

Medicinska sestra Amber Vinson iz Teksasa, koja je bila u kontaktu s oboljelima od ebole, nema više virus te opake bolesti, saopštila je njena porodica.

Vinsonova se, kao i još jedna medicinska sestra, razboljela nakon što je došla u kontakt s Liberijcem Tomasom Erikom Dankanom, koji je liječen i preminuo u Teksaškoj prezbiterijanskoj bolnici u Dalasu.

Izjavu porodice prenijelo je nekoliko američkih medija, navodeći da će ta 29-godišnjakinja ostati u bolnici na daljem liječenju, ali izgleda da je izliječena.
“Amber i naša porodica su oduševljeni nakon što su dobili najnoviji izvještaj o njenom stanju”, navela je u saopštenju njena majka Debra Beri.

Vinsonova će i dalje biti na lječenju na specijalnom odjeljenju Univerzitetske bolnice Emori.

Ona je druga od dvije bolničarke kod koje je dijagnostifikovana ebola, nakon što su zbrinjavale Tomasa Erika Dankana, koji je podlegao bolesti.

U SAD je još oko 120 osoba pod nadzorom zbog moguće zaraze virusom ebole, budući da su imali kontakt sa jednom od tri osobe oboljele od te bolesti, koje su liječene u Dalasu, saopštili su teksaški zdravstveni zvaničnici.

Dobra vijest je da su 43 od 48 osoba s prvobitne liste za nadzor sada van sumnje, jer nisu oboljele tokom maksimalnog inkubacionog perioda za ebolu od 21 dana, prenosi AP.

Inkubacioni period za sve one koji su još pod nadzorom ističe 7. novembra, ističe gradonačelnik Dalasa Majk Rolings.

Šef zdravstvene administracije za dalaski okrug Klej Dženkins, nedavno se izvinio što su medicinskoj sestri Amber Vinson, koja je bila u kontaktu s oboljelima, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dozvolili da dan prije nego što joj je dijagnozirana ebola otputuje avionom iz Ohaja, gdje je bila u posjeti roditeljima, u Dalas u kojem živi.

Od ebole je umrlo više od 4.800 ljudi, dok je u sedam zemalja registrovano ukupno oko 9.000 slučajeva zaraze tom bolešću.

Ova epidemija ebole koja je izbila u Zapadnoj Africi do sada je najgora u istoriji.

 

Trafika|Ba|Agencije