Martin Raguž naglasio nužnost promjene izbornog zakona

U Sarajevu je danas, 5. veljače, u organizaciji Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, održana konferencija povodom inicijative Udruge europskih izbornih dužnosnika da se prvi četvrtak u veljači obilježava kao svjetski Dan izbora.

Konferenciji pod nazivom “Nužnost izmjene izbornog zakonodavstva i trendovi u Bosni i Hercegovini u vezi s odzivom birača“, nazočili su brojni domaći i europski politički dužnosnici, među kojima predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž i zastupnica u PSBiH Diana Zelenika.

Obraćajući se skupu, predsjednik HDZ-a 1990, poseban naglasak je stavio je na već duže razdoblje neodržavanja izbora u Gradu Mostaru. “Građanima Mostara je uskraćeno legitimno pravo da biraju predstavnike u zakonodavne i izvršne institucije Grada Mostara“, kazao je Raguž, dodavši kako status quo samo regenerira netransparentnu dominaciju dvije stranke.

Martin Raguž je naglasio kako brojni navodi o slučajevima manipulacije izbornog procesa, stvaraju nepovjerenje birača u integritet procesa. “Stoga su nužne reforme izbornog zakona, kao i mehanizmi zaštite demokratičnosti izbornog sustava kako bi biračima vratili povjerenje te povećali izlaznost na izbore“, rekao je Martin Raguž.

Martin Raguž je naglasio nužnost promjene izbornog zakona, budući da je aktualni zakon kontradiktoran temeljnim ljudskim pravima i onemogućava da svi biraju i budu birani. “Nažalost, već drugi izborni ciklus imamo na snazi zakon koji je u suprotnosti sa presudom Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci“, kazao je Raguž.

Nadalje, Martin Raguž je, obraćajući se skupu, predložio čitav niz tehničkih mehanizama koji bi povećali razinu transparentnosti izbornog sustava putem providnih kutija, načina brojanja, rada izbornih povjerenstava, priopćeno je iz HDZ-a 1990.

 

Trafika|Ba