Marš mira stigao pred Potočare: Cormack se pridružila učesnicima

Američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack pridružila se danas učesnicima “Marša mira” u Šušnjarima kod Srebrenice, javlja Anadolu Agency (AA).

Pozdravila je pristigle učesnike Marša mira, koji danas završavaju trodnevno pješačenje od Nezuka do Potočara.

Učesnici se nalaze u selu Šušnjari odakle su 1995. godine na put spasa krenule hiljade srebreničkih muškaraca. Ostala je još mala dionica do dolaska u Potočare, koje je planirano nakon 17 sati.

Cormack je istakla kako joj je drago jer ima priliku po četvrti put pridružiti se učesnicima Marša mira.

“Ovaj marš posvećen je miru, a predstavlja sjećanje na genocid koji se dogodio u Srebrenici. Počastvovana sam što sam u prilici pridružiti se ljudima koji pješače 2,5 dana da bi učestvovali u ovom Maršu mira”, istakla je Cormack.

Povukla je kako joj je velika čast pridružiti se preživjelima genocida, članovima njihovih porodica i prijateljima žrtava koji nisu došli samo iz BiH, nego iz svih dijelova svijeta da bi učestvovali u Maršu mira.

“SAD stalno pozivaju sve da priznaju, da pokažu i da prihvate da se desio genocid, da se tim priznanjem i prihvatanjem kreće prema miru i pomirenju. SAD konzistentno priznaju genocid kao zvaničnu, pravnu i međunarodno priznatu činjenicu potvrđenu od strane međunarodnih sudova”, poručila je Cormack.

Istakla je također, kako je ambasada SAD-a u BiH ponosna što je ove godine mogla dati svoj doprinos deminiraniu dijela puta kojim prolaze učesnici Marša mira od oko 90.000 metara kvadratnih. Ipak, kako je kazala, zbog vremenskih prilika ovaj dio puta će se moći koristiti tek naredne godine.

Naime, radi se o ruti preko Kameničkog brda, originalnoj kojom su se kretali Srebreničani jula 1995. godine. Ovom trasom Marš mira se trebao kretati prvi put ove godine, ali zbog vremenskih uslova to je izmijenjeno u posljednji momenat.

Inače, zajedno sa ambasadoricom Cormack iz Šušnjara pema Srebrenici su krenuli zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BIH Šefik Džaferović, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, poznati bh. košarkaš Mirza Teletović, te ostali učesnici Marša mira.

Inače, 14. “Marš mira Nezuk – Potočari 2018.” i ove godine je, pored komemoracije i dženaze žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Na trasi od Nezuka pa do Potočara učesnici prolaze maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula bit će klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 35 novoidentifikovanih posmrtnih ostataka žrtava genocida kojeg su u julu 1995. godine počinile vojska i policija RS-a, kao i paravojne formacije iz RS-a i Srbije nad Bošnjacima “zaštićene zone UN-a”.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko hiljadu.