Majka iz BiH nema novca da pomogne nepokretnom sinu: “Ako nema drugog načina, prodajem bubreg”

Vijest u potpunosti prenosimo sa portala index.hr

SAMOHRANA majka petogodišnjeg dječaka Afana koji je dijete s poteškoćama u razvoju odlučila je, ako treba, prodati i svoj bubreg samo da bi pomogla sinu jedincu, piše Al Jazeera.

Edina Zahirović majka je djeteta kojem je tijekom rođenja nastupilo krvarenje mozga, potom moždani udar, a vrlo brzo su dijagnosticirani hidrocefalus, cerebralna paraliza, sindrom respiratornog slučaja i epilepsija.

Edinu i njenog sina je otac djeteta vrlo brzo ostavio te se ne brine o njima, navodi majka.

Majka: Ako nema drugog načina, prodajem bubreg

”Ostavio nas je prije tri godine i nikada mu nije poslao niti marke niti učinio bilo što za njega. Čak i kada je dijete jako bolesno ili ima stalne napade i molim da ode do apoteke uzeti lijekove za dijete jer ja ne mogu izaći, ni tada, ništa. Odgovor je uvijek ne! Ne mogu više da živimo ovako, ne mogu da gledam mog Afana vezanog za krevet, moram mu pomoći. Moram ga dići na noge, a to mogu samo vježbama i radom. Jedan fizikalni tretman privatno kod nas košta oko 30 KM, a Afanu treba svaki dan. To što dobije jednom godišnje banju ili neke tretmane na klinici jednostavno nije dovoljno. S Afanom se mora intenzivno raditi da bih ga uspjela postaviti na noge”, priča Edina.

Ispričala je i kako se snalaze, s obzirom na to da je dječak nepokretan.

 “Moram taksijem, snalazim se kako znam i umijem. Budem kod rođaka u Sarajevu kad Afan ima tretmane, guram tako dok mogu. Kad nam nestane da jedemo i nemamo ništa odem majci u Visoko. Ona mi jedino pomaže. Počupala je cvijeće iz bašte da posadi povrće da imamo da jedemo”, govori majka.

Al Jazeera piše da BiH za obitelji s djecom koja imaju poteškoće u razvoju ne osigurava gotovo ništa pa se roditelji moraju sami snalaziti kako znaju i umiju. Pišu i kako se govori da na tržištu nema logopeda, ali zato ih ima privatno pa naplaćuju i do 80 konvertibilnih maraka za 45 minuta, te da nema prostora za zapošljavanje novog broja fizioterapeuta, ali ima ih koji rade privatno i za jedan tretman naplaćuju 30 KM. Tehnika zvana neuro-feedback košta 25 KM po tretmanu, ali nje također nema u domovima zdravlja.

Afanu trebaju intenzivni tretmani koje si Edina ne može priuštiti.

”Ne trebaju meni pare, što će mi pare kad gledam svoje dijete kako se muči, trebaju mi intenzivni tretmani za dijete. Ako nema drugog načina, prodajem bubreg. Ja mogu živjeti bez jednog bubrega, Afan ne može čitav život biti u krevetu. Ne mogu više ni da mučim ljude oko sebe. Mama mi je penzioner, ali kupila je kolica za Afana na kredit. Možete misliti kako je njoj od 300 KM otplaćivati kredit za kolica”, zaključila je očajna majka djeteta.