LUKŠIĆ: Sutorina može ugroziti evropski put BiH, ali ne i Crne Gore

Voditelj crnogorske diplomacije Igor Lukšić poručio je danas da pitanje Sutorine, primorske prevlake kod Herceg Novog, može ugroziti europski put Bosne i Hercegovine, ali ne i eurointegracije Crne Gore.

Na kontrolnom saslušanju pred Odborom za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, povodom spora s BiH o razgraničenju na području Sutorine, ministar je naglasio da je pozicija Crne Gore “više nego jasna” i dodao da “ne vidi da se bilo što može promijeniti” .

“To proizlazi iz naše vanjske politike koja na listi prioriteta stavlja dobrosusjedske odnose. Pitanje Sutorine je politički višak koji treba što prije otkloniti”, jasan je Lukšić.

Ministar unutarnjih poslova Raško Konjević je naglasio da je razgraničenje između Crne Gore i BiH završeno, prenosi Tanjug.

“Očekujemo da se uskoro i potpiše ugovor o razgraničenju. Tijekom vođenja razgovora o razgraničenju između Crne Gore i BiH nikada nije otvoreno pitanje Sutorine”, naglasio je Konjević.

Crna Gora i BiH završile su razgraničenje u svibnju prošle godine u Sarajevu, kada su usuglasile i parafirale dokumenta u vezi s granicom.

Dvije vlade su u lipnju, odnosno u studenome, utvrdile prijedlog ugovora o državnoj granici po kojem primorska prevlaka kod Herceg Novog ostaje u sastavu Crne Gore.

Nedavno je prijedlogom rezolucije o Sutorini, podnesenom na izjašnjavanje parlamentu BiH, traženo da Sutorina bude u sastavu BiH i da se međudržavni ugovor odbaci kao štetan.

Zastupnički dom zadužio je Ustavnu komisiju da do 27. veljače održi javnu raspravu o Sutorini, nakon čega će zastupnici utvrditi konačan stav o predloženoj rezoluciji.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je zbog otvaranja tog pitanja odgodio potpisivanje ukaza novom crnogorskom veleposlaniku u Sarajevu.

 

Trafika|Ba|Fena