LUKAČ: Pod zastavom ISIL-a ne smije funkcionirati nijedna grupa u BiH

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač tvrdi da u Bosni i Hercegovini “postoje i pojedinci i organizirane radikalne grupe koje imaju čak i svoje baze”, a jedna od njih je “sigurno i Gornja Maoča”.

-Imali smo prilike da tamo vidimo isticanje zastave Islamske države. Ovih dana smo vidjeli šta se pod tom zastavom radi u svijetu…Ne možemo dozvoliti da pod tom zastavom bilo gdje u BiH funkcionira bilo koja grupa – ustvrdio je Lukač.

Na osnovu, kako je dodao, posljednjih informacija, da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ušli u Maoču, Lukač kaže da se nada da “nisu samo ušli da skinu zastave i da ih zaplijene, već da tamo izvrše i hapšenja i nađu odgovorne, procesuiraju i stave pod kontrolu i u zatvor takve ljude”.

On navodi da MUPRS-a “intenzivno radi na kontroli takvih osoba” i učinit će sve da spriječi njihovo djelovanje na području RS-a.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), zajedno s policijskim službenicima FMUP-a i MUPTK-a, u koordinaciji s Tužilaštvom BiH, izašli su danas na lice mjesta radi utvrđivanja svih potrebnih činjenica na terenu u vezi s informacijom da je u naselju Gornja Maoča istaknuta zastava ISIL-a.

Tokom preduzetih aktivnosti na licu mjesta nisu zatečene istaknute zastave ISIL-a, a o rezultatima izvršenih provjera obaviješteno je Tužilaštvo BiH.

Državna agencija za istrage i zaštitu u koordinaciji s Tužilaštvom BiH nastavit će  aktivnosti na utvrđivanju svih bitnih činjenica  radi rješavanja ovog događaja, saopćeno je iz SIPA-e.

 

Trafika|Ba

Foto: Oslobođenje