LER: Mi smo treći filter i nizak je stepen mogućnosti da ebola uđe u BiH

Mediji u Republici Srpskoj su objavili kako se jedna osoba u FBiH samoinicijativno javila zbog sumnje da je zaražena virusom ebole, ali je konstatovano da ne spada u kategoriju osoba koje se stavljaju pod zdravstveni nadzor.

Međutim, ovakvu informaciju u Zavodu za javno zdravstvo FBiH nemaju, a što je za Patriu potvrdio Željko Ler, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

– Pouzdano vam mogu reći da mi takvu informaciju nemamo. A, morali bismo je imati uigranim putem i algoritmom kojim dolazi do nas – kaže Ler.

On je dalje dodao da se mjere zaštite od virusa ebole aktivno provode u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, Graničnom službom BiH, te inspekcijskim i epidemiološkim službama.

– Mi smo treći filter za osobe koje dolaze iz zemlaja gdje je zastupljena ebola. Naravno, sve osobe koje dolaze iz zemalja zapadne Afrike stavljamo pod epidemiološki nadzor ukoliko anketa pokaže da je ta osoba bila eksponirana, i ta osoba ide pod zdravstveni nadzor, ukoliko se pojavi bilo koji simptom u roku od 21 dan ide u izolaciju i mjere liječenja – pojasnio je Ler dodajući da i dalje cijene da je vrlo nizak stepen mogućnosti da se virus ebole unese, ali da teoretski ne može sto posto reći da je nemoguće da ipak virus dospije u našu zemlju.

Set preporuka koje se odnose na putnike u međunarodnom saobraćaju, službena lica koja vrše kontrolu ulazaka osoba iz susjednih zemalja, te zdravstvene radnike dostavljen je na sve granične prelaze, zdravstvene i druge relevantne ustanove.

 

Trafika|Ba|NAP