LAVROV: Rusija ne mijenja stav prema Kosovu

Voditelj ruske diplomacije Sergej Lavrov rekao je da Rusija neće mijenjati svoj stav prema Kosovu bez obzira na Krim, istaknuvši da su apsurdni pokušaji onih koji su režirali odvajanje Kosova od Srbije da stave pod sumnju slobodno izražavanje volje stanovnika Krima, prenosi Tanjug.

“Očigledno su apsurdni pokušaji onih koji su režirali odvajanje Kosova od Srbije – a pri tom bez ikakvog referenduma – da se stavi pod sumnju slobodno izražavanje volje stanovnika Krima. Stav Rusije prema kosovskom pitanju apsolutno je jasan i nepromjenljiv: reguliranje ovog problema moguće je isključivo na osnovu međunarodnog prava i u okvirima određenim u rezoluciji Vijeća sigurnosti UN 1244”, naglasio je Lavrov u intervjuu za današnju “Politiku”.

Lavrov, koji je doputovao u posjet Beogradu, rekao je i da su, što se tiče napora Beograda u ovom pravcu, za Rusiju prihvatljive one odluke koje će zadovoljiti Srbiju i da će srpskim partnerima i dalje pružati neophodnu podršku.

Voditelj ruske diplomacije podsetio je da je njegova zemlja upozoravala da će uvođenje u međunarodnu upotrebu modela proglašenja neovisnosti određenih teritorija stvoriti presedan i više puta skretala pažnju da, kako je rekao, u posljednje vrijeme zapadna alijansa s SAD-om na čelu široko koristi dvostruke aršine, krši temeljna načela međunarodnog prava i bezočno se direktno miješa u unutarnje stvari suverenih država.

On je rekao i da se stanovništvo Krima, u punom skladu s odredbama međunarodnog prava, izjasnilo na referendumu za proglašenje neovisnosti od Ukrajine i za ujedinjenje s Rusijom.

Na pitanje da li Moskva planira povećati investicije u srpsko gospodarstvo, jer su ruska ulaganja u Srbiju mnogo manja nego europska, iako Srbija nije uvela sankcije Rusiji, što je izazvalo nezadovoljstvo u EU, Lavrov je odgovorio da se o tome vode aktivni pregovori i da Rusija polazi od toga da će ruskim investitorima i dalje biti omogućeni odgovarajući uvjeti za poslovanje.

“Naša trgovinsko-investicijska suradnja mora biti neovisna od utjecaja vanjskih faktora, uključujući proces zbližavanja Beograda s Europskom unijom. Nadamo se da će na isti način razmišljati i naši srpski partneri”, rekao je Lavrov.

Lavrov je izrazio zadovoljstvo zbog razvoja rusko-srpskih trgovinsko-ekonomskih veza, rastom robne razmjene i usavršavanjem njene strukture, ali je dodao se, “nažalost, planovi za izgradnju gasovoda ‘Južni tok’ na teritoriji Srbije nisu ostvarili, zbog nekonstruktivnog stava Bruxellesa, koji je blokirao i ovaj projekt”.

 

Trafika|Ba