Latif i Aylin sve što vide pretvaraju u ukrasne svijeće

Latif Tolali i Aylin Duran iz turskog Bodruma su umjetnici koji prave svijeće u vidu različitih figura. U podrumu svog ateljea, ova dvojica umjetnika izrađuju svijeće koje svojim neobičnim oblicima plijene pažnju ljubitelja umjetnosti. Trenutno prodaju 350 vrsta svijeća različitih oblika.

Vlasnik ateljea Latif Tolali kazao je u razgovoru za Anadolu Agency da je još kao dječak u Istanbulu počeo praviti svijeće uz pomoć prijatelja dizajnera. Kroz ovu vrstu umjetnosti, kako je kazao, neobičnim rukotvorinama daje vlastiti pečat. Totali objašnjava kako je vrlo teško raditi sa kalupima, ali s vremenom su naučili kako da skoro svaki predmet ili oblik koji vide pretvore u svijeću.

Umjetnost ne poznaje granice: Latif i Aylin sve što vide pretvaraju u ukrasne svijeće“Pokušavamo da stvari koje pravimo, napravimo na neobičan način. Radimo nešto što niko ne radi i radimo to jako kvalitetno. Oko 70 posto proizvoda je ručni rad”, kazao je Totali.

Objasnio je kako izrađuju svijeće u obliku mitološkog voća, stabala, cvijeća…

“Mogu reći da sve pretvaramo u svijeću. Ne postoji ništa što ne možemo napraviti u vidu svijeće”, poručio je Totali.

Svoje neobične svijeće dvojica umjetnika predstavili su na izložbama u velikom broju zemalja.Umjetnost ne poznaje granice: Latif i Aylin sve što vide pretvaraju u ukrasne svijeće

 

Trafika|Ba|AA