LAGUMDŽIJA SORENSENU: Kažite kome ste dali donatorska sredstva u BiH

Evropskom predstavniku Peteru Sorensenu sam rekao: “Nemojte više lagati narod i petljati bez potrebe”. Pitao sam ga, da li smo dobili ijednu KM donacija na račun institucija. Njegov odgovor je bio „ne“, rekao je sinoćzamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH dr. Zlatko Lagumdžija na predizbornom skupu SDPBiH u Brčko Distriktu, saopćeno je danas iz Lagumdžijinog kabineta.

– Da li je iko od naših ljudi u bh. institucijama zloupotrijebio novce, za koje sami tvrde da nam ih nisu dali? Odgovor je bio “ne“. Da li su uplatili ijedan fenig da krpimo budžetske rupe. Odgovor je bio „ne“. Kažite i pokažite kome ste dali te novce – rekao je Lagumdžija.

Također je istaknuo da je zajednički organizirana donatorska konferencija na kojoj su skupljena značajna donatorska sredstva za obnovu BiH, na ovaj način devalvirana jer još nijedna KM donatorskih sredstava nije stigla u BiH. Zato insistira da se bh. javnosti kaže kome u BiH su tačno uplaćena donatorska sredstva, za koje svrhe su iskorištena ili se koriste.

Delegacija EU/Ured specijalnog predstavnika EU u BiH reagirala je jučer na saopćenje Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi sa sastankom o vanjskopolitičkim pitanjima održanom sa ambasadorima država-članica Evropske unije, uključujući i ambasadora Sorensena.

Saopćenje sadrži rečenicu: “Ambasador Sorensen je ovom prilikom rekao da nijedna konvertibilna marka nije uplaćena na račun institucija BiH kao i da nije bilo zloupotreba niti krpljenja budžetskih rupa iz donatorskih sredstava.”

Delegacija EU/Ured specijalnog predstavnika EU je saopćila da je time netačno predstavljen razgovor i da ambasador Sorensen nije dao izjavu koja mu je pripisana.

Tokom razgovora o donatorskim sredstvima za oporavak od poplava, koje je započeo ministar inostranih poslova BiH, ambasador Sorensen je, ustvari, rekao da je shvatio da su sredstva koja su obećali Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka prebačena u BiH i da su ostali bilateralni donatori spremni da prebace sredstva kad vlasti BiH definišu relevantne kriterijume za njihovu alokaciju, saopćili su iz Delegacije EU/Ureda specijalnog predstavnika.

 

Trafika|Ba