LAGUMDŽIJA: Odmah krenuti u izradu programa reformi na osnovu Izjave Predsjedništva BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija učestvovao je danas u Sarajevu na međunarodnoj konferenciji “Osiguranje održivosti socio-ekonomskih i političkih promjena u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Evropi“ koju je organizirao Evropski forum za demokratiju i solidarnost uz podršku Westminster fondacije za demokratiju iz Londona.

Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, Lagumdžija je učestvovao u panel diskusiji predstavnika ljevičarskih političkih partija iz jugoistočne Evrope, civilnog društva i političkih fondacija o temi “Strategija Evropske unije prema Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Evropi“ kojom je predsjedavao član Doma lordova Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske lord George Foulkes, iz britanske Laburističke partije.

Lagumdžija je, između ostalog, ukazao na značaj opredijeljenosti Evropske unije da, shodno novom pristupu Evropske komisije prema zemljama zapadnog Balkana koji fokus stavlja na dobro upravljanje ekonomijom, rast i zapošljavanje, pomogne regionu u podizanju konkurentnosti, infrastrukturnom povezivanju, unapređenju energetskog sektora, jačanju malih i srednjih poduzeća, reformi pravosuđa, te vladavini prava.

On je pozdravio zaključke usvojene na decembarskom zasjedanju Vijeća za vanjske poslove EU (FAC) čime je Inicijativa za pokretanje i ubrzanje evropskih integracija BiH usvojena kao inicijativa EU.

Naglasio je da inicijativa Bosni i Hercegovini nije jednostavno “pala s neba“ već su na njenom pokretanju i kreiranju godinu dana radili zajedno međunarodni i domaći akteri, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Lagumdžija je ocijenio da inicijativa predstavlja veliku šansu koju naša zemlja mora da iskoristi, te pozdravio jučerašnje usvajanje, u Predsjedništvu BiH, zajedničke izjave o opredjeljenosti političkih lidera u BiH za poduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji.

Tim povodom Lagumdžija je uputio poziv da se odmah krene u izradu programa reformi, ne čekajući potpisivanje i usvajanje izjave, kako se ne bi dodatno gubilo vrijeme.

Izrazio je nadu da će biti dovoljno političke odgovornosti u zemlji da se odmah poduzmu svi neophodni koraci u cilju ispunjavanja onoga što se traži u inicijativi Evropske unije, saopćeno je.

 

Trafika|Ba|