LAGUMDŽIJA: Duboko me je potresla vijest o smrti Sulejmana Tihića, bio je izuzetan čovjek i humanista

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija za agenciju Anadolija je dao opširnu izjavu o Tihićevom političkom angažmanu.

“Duboko me je potresla vijest o smrti Sulejmana Tihića. Bio je izuzetan čovjek i humanista nevjerovatne energije, vrijedan i izuzetno uporan čovjek. Mislim da je kao političar bio istrajan u ostvarenju ciljeva i ideja za koje se zalagao i uvijek je imao jasne argumente za svoje stavove. Ono što je vrlo rijetko na ovim prostorima, pažljivo je slušao ljude i uvažavao je drugačije mišljenje prije nego donese svoju odluku”, kazao je Lagumdžija.

Istakao je da je politička scena u BiH mnogo izgubila njegovim odlaskom.

“Uvijek je bio odan i predan svom narodu, ali i ideji države BiH, za koju je znao da je očuvala narod kojem je pripadao. Ono što ga posebno izdvaja u odnosu na ove druge ljude, jeste činjenica da, iako je proživio pravu golgotu početkom 90-tih kada je bio mučen u koncentracionim logorima, ni kao čovjek ni kao političar nikada nije zagovarao revanšizam”, kazao je ministar vanjskih poslova BiH. naglašavajući da je Tihić bio političar koji nikada nije bježao od problema s kojima se suočavao tokom političke karijere.

“Tihić je bio posvećen porodici kao i svojoj stranci SDA i mislim da je i za njih ovo nenadoknadiv gubitak. Volio je život, ali je volio i rad, narod i ovu zemlju. Mogu na kraju reći da je Sulejman Tihić bio tih, sistematičan čovjek koji je tražio rješenja, ne bjezeći od problema. Neka mu je rahmet duši i laka zemlja bosanska”, rekao je Lagumdžija.

 

Trafika|Ba