Kuće u Lukomiru od sutra se otključavaju, višemetarski nanosi snijega probijeni

Do tri metra visoki nanosi snijega se od jučer probijaju na cesti prema bjelašničkom selu Lukomir, i od sutra će put za automobile biti prohodan, a  kuće na 1. 495 metara nadmorske visine ponovo otključane.

– Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo nam je pomogao tako što je angažirao mehanizaciju za čišćenje snijega – kazao je Feni Mujo Masleša čija kuća u Lukomiru je jedna od 22 koje su od  decembra prošle godine zaključane nakon čega je selo utonulo u zimski san.

Prvomajski izlet i predstojeći vikend zahvaljujući prohodnom putu moći će i ljubitelji prirode provesti u Lukomiru.

– Posebno su  sretni mještani koji  su zbog ispaše svojih stada i  sjetvenih radova nestrpljivo čekali povratak u selo – kaže Masleša i dodaje kako je od jutros primio na desetine telefonskih poziva svojih komšija koji pitaju  je li put pročišćen.

U lukomirskim torovima i štalama u 15 domaćinstava ima oko 3.000 ovaca i krava.

Masleša kaže da  će već od sutra selo oživjeti, a da  mehanizacija nije angažirana put do sredina juna ne bi bio prohodan.

Stanovnici Lukomira su i ovu, četvrtu po redu zimu proveli u Tarčinu, Hadžićima i Vlakovu, jer je selo od novembra do maja u blokadi zbog višemetarskih nanosa snijega.

Lukomir je jedino naseljeno mjesto u BiH iznad 1.300 metara nadmorske visine i posljednje pravo bosansko selo s kućama od kamena prekrivenim šindrom.

Na južnim padinama Bjelašnice i na rubu kanjona Rakitnice, za kojeg ekolozi kažu da je jedinstven u Evropi, ljubitelji prirode i planinarenja, biciklisti i motoristi od proljeća do kasne jeseni pohode Lukomir i uživaju u ljepoti krajolika.

Uz tradicionalna bosanska jela i prirodne napitke koje Mujo i njegova supruga Mina Masleša služe u “Ljetnoj bašti” i pogled na kanjon Rakitnice koji seže do “mostarskih vrata” i Prenja, te vrhove Visočice, Krvavca i Oblja, kao i stećke iz 14. i 15. stoljeća, posjeta ovom jedinstvenom selu je poseban događaj.

U svim prospektima za seoski turizam među top destinacijama je Lukomir.

 

Trafika|Ba|Fena