KRSMANOVIĆ: Ako Savez za promjene uspije formirati svoju većinu u RS-u svi u BiH ćemo prodisati punim plućima

Poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Zdravko Krsmanović rekao je u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria kako bi formiranjem skupštinske većine u RS-u, koju bi činili poslanici iz Saveza za promjene umjesto onih okupljenih oko SNSD-a, značilo i relaksaciju političkih odnosa u BiH, što bi u ovom mementu bilo najbolje za cijelu zemlju.

Ukoliko se to desi, to bi značilo početak kraja Milorada Dodika.

Krsmanović kaže da će Savez za promjene pokušati dovesti svoju Vlada u Republici Srpskoj, funkciju predsjednika RS-a vratiti u okvire koji joj pripadaju a onda definitivno krenuti u razotkrivanje kriminala u RS-u, počev od Bobar banke pa dalje, koji je ovaj bh. entitet doveo u jako tešku finansijsku situaciju a građane na rub egzistencije.

BN televizija ranije je javila kako je vrh Srpske demokratske stranke (SDS) održao sastanak u petak navečer na kojem je razgovarano o formiranju nove skupštinske većine u Republici Srpskoj u kojoj neće učestvovati Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokarata (SNSD), a na istom sastanku se razgovaralo i o formiranju izvršne vlasti u RS.

– Ukoliko se to desi, onda bi stvari u RS-u mogli dovesti pod kontrolu, nesmetano krenuti sa istragama kriminala, nešto kao što se desilo u Hrvatskoj nakon što je uklonjen Sanader – rekao je Krsmanović za NAP.

Na pitanje da li je moguće da je Dodik isprovocirao hapšenje bošnjačkih povratnika u RS, pod izgovorom borbe protiv terorizma, a zapravo samo kako bi izazvao konflikt koji bi skrenuo pažnju sa njegovih unutarstranačkih problema kako i pažnju javnosti od teške ekonomske situacije u RS-u, Krsmanović je rekao da hapšenje Bošnjaka po Republici Srpskoj svakako nije slučajno.

– Svaki čovjek koji razmišlja politički zrelo ne vjeruje u slučajnost. Sigurno je da sva ova dešavanja koja su krenula imaju veze sa približavanjem Rusije Balkanu.

Odlasci u Moskvu i Dodika i makedonskog predsjednika Ivanova i srbijanskog predsjednika Nikolića sigurno su stvorili atmosferu da se ovdje mogu desiti incidenti koji će na neki način biti podržani i sa strane.

Međutim, sada je pitanje kome takva situacija više odgovara, da li je priželjkuje Dodik zbog ekonomske situacije u RS-u, koja je katastrofalna ili pak strani faktor Dodiku želi pokazati ko je stvarni gazda ovdje, sada je to stvarno teško reći – smatra Krsmanović, napominjući da bez obzira o čemu se radilo, to treba razotkriti što hitnije te početi raditi na smirivanju situacije u zemlji, pogotovo nakon ocjena analitičara da se nakon sukoba u Makedoniji isto to može desiti i u Bosni i Hercegovini.

Svi ozbiljni ljudi u zemlji, kao i mediji, smatra Krsmanović, trebaju pomoći BiH na evropskom putu za koji zemlja nema alternative kao što BiH nema alternativu ni za Euroatlanski put.

 

Trafika|Ba|NAP