KRAWCZYK: Posjeta pape šansa za bolje razumijevanje među zajednicama u BiH

Ambasador Republike Poljske u Bosni i Hercegovini Andrzej Krawczyk kazao je Feni da posjeta pape Franje BiH predstavlja veoma rijetku priliku za razmišljanje o tome zašto živimo i kako bismo trebali živjeti te da za BiH ovo može biti šansa za bolje razumijevanje među zajednicama koje tu žive.

– Za nas katolike ovo je veliki blagdan koji bi nas trebao učiniti boljima – istakao je Krawczyk i dodao da, bez obzira na vjeroispovijest i odnos prema religiji, svako mora uočiti ulogu kršćanstva i Katoličke crkve u osobi Pape u evropskoj kulturi i kulturi čitavog svijeta.

Kako je rekao, za primjer može poslužiti nedjelja – dan proslave i odmora.

Kazao je da iako Rimokatolička crkva, kao i sve institucije koje je stvorio čovjek, ima u svojoj historiji greške i elemente koji podliježu diskusiji, njena je uloga kao putokaza moralnog poretka nesporna i izvan svake diskusije.

– Nažalost, ne posjedujemo podatke koliko će poljskih državljana doći u BiH povodom Papina pohoda Sarajevu, ali smo uvjereni da će svetoj misi na Koševu prisustvovati brojna grupa naših sugrađana – kazali su iz poljske ambasade.

Papa Franjo posjetit će Sarajevo 6. juna, što će biti treći put da poglavar Rimokatoličke crkve dolazi u BiH. Njegov prethodnik, papa Ivan Pavao II, posjetio je BiH 1997. i 2003. godine.

 

Trafika|Ba