KOSOVO: Policija vodenim topovima rastjeruje demonstrante, priveden i gradonačelnik Prištine (VIDEO)

Kosovska policija vodenim topovima pokušava da rastjera demonstrante u centru Prištine. Aktivisti pokreta Samoopredeljenje kamenicama zasuli policiju. Povrijeđeno 30 policajaca. Povrijeđen jedan od lidera Samoopredeljenja Visar Imeri. Nakratko priveden gradonačelnik Prištine.

Policija privela gradonačelnika Prištine Špenda Ahmetija, jednog od lidera pokreta Samoopredeljenje, javljaju prištinski mediji. Ahmeti je poslije pola sata pušten, piše RTS.

Pristalice pokreta Samoopredeljenje bacali su molotov-koktele na policiju. Lider tog pokreta Aljbin Kurti i grupa aktivista su se sklonili u zgradu pozorišta. Broj uhapšenih raste iz časa u čas.

Demonstranti su ponovo napali novinare u Prištini. Na meti aktivista Samoopredeljenja su bili novinari prištinskog dnevnika Ekspres.

Incident se dogodio nakon što je predstavnik Samoopredeljenja Dardan Mulićaj postavio ultimatum policiji da za 15 minuta ukloni barikade postavljene ispred zgrade Vlade Kosova.

Mulićaj je najprije optužio policiju Kosova da je oduzela ozvučenje učesnicima protesta, zaustavila autobuse sa demonstrantima i uhapsila jednog prevoznika iz Peći. Dodao je da opozicija organizuje miran protest i da policija nije potrebna.

“(Ministar Aleksandar) Jablanović je majke Đakovice nazvao divljacima. Stavljamo do znanja Vladi, policiji Kosova, da mi nismo divljaci i da nije potrebno toliko obezbjeđenje. Tražimo da Trepča hitno postane javno preduzeće”, rekao je Mulićaj.

Demonstranti, koje predvodi opozicioni Pokret “Samoopredeljenje”, traže ostavku ministra Aleksandra Jablanovića i da “Trepča” hitno postane javno preduzeće, čemu se protive Vlada Srbije i politički predstavnici Srba sa Kosova.

Sanije Beriša, majka nestalog dečaka iz Đakovice, pričala je o uvredama koje je na račun majki Đakovice navodno izrekao Jablanović.

Jablanović je rekao da nije vrijeđao Majke Đakovice, već da je divljacima nazvao one koji su kamenicama sprečili raseljene Srbe iz Đakovice da obiđu svoje domove na Badnje veče.

Šefica poslaničke grupe opozicione Inicijative za Kosovo Valjdete Bajrami rekla je da ministar Jablanović za premijera zapravo ima Aleksandra Vučića i da ga zato premijer Kosova Isa Mustafa ne može smijeniti.

“Mustafa treba da podnese ostavku jer je to spas za Kosovo”, rekla je Valjdete Bajrami i dodala da je kosovski premijer formirao glomaznu vladu, sa mnogo članova i političkih zvaničnika.

Ona je zatražila da se hitno razgovara o zakonu o javnim preduzećima i rekla da je on povučen iz skupštinske procedure jer će se o njemu razgovarati u Briselu, na sastanku delegacija Kosova i Srbije.

Predstavnica opozicione Alijanse za budućnost Kosova Donika Kataj Buljupi podržala je zahtjeve Samoopredeljenja da Jablanović da ostavku i zatražila da se hitno razmatra Zakon o javnim preduzećima.

U trenutku kada je počeo da govori šef poslanika Samoopredeljenja Visar Imeri došlo je do koškanja između demonstranata i policije i upotrebe suzavca.

Nakon toga, demonstranti su se povukli na oko 100 metara od barikada i stanje se polako normalizuje.

Bilo je najavljeno da će se okupljenima obratiti i šef Samoopredeljenja Aljbin Kurti.

 

Trafika|Ba|rts.rs