KOPENHAGEN: Na bdijenju u znak sjećanja na žrtve napada 30 000 ljudi

Na desetine hiljada Danaca okupilo se sinoć u centru Kopenhagena u znak sjećanja na žrtve dva napada za vikend u tom gradu, koja su šokirala naciju i pojačala strahovanja od novog nasilja.

Prema procjenama policije, na bdijenju se okupilo oko 30.000 ljudi da bi odali poštu dvijema žrtvama napada, u kojima je i pet policajaca povrijeđeno.

Građani su se okupili na trgu u blizini mjesta prvog napada, a mnogi od njih su nosili upaljene baklje.

U prvom napadu u subotu čija je meta bio jedan kafe Kopenhagenu u kome se održavala panel diskusija o slobodi govora ubijen je 55-godišnji muškarac, a ranjena tri policajca, dok je u drugom ispred sinagoge ubijen 37-godišnji muškarac, a dva policajca ranjena.

Osumnjičeni napadač Omar El Husein, Danac palestinskog porijekla, ubijen je juče nakon opsežne policijske potjere u Norebru, dijelu Kopenhagena nedaleko od mjesta oba napada.
“Večeras želim da poručim svim danskim Jevrejima: Niste sami. Napad na danske Jevreje je napad na Dansku, na sve nas”, rekla je okupljenima danska premijerka Hele Torning-Šmit.

Torning-Šmit je istakla da su se Danci ujedinili da bi “insistirali na žive dlobodno i bezbijedno u demokratskoj zemlji”.
“Kada drugi pokušaju da nas zaplaše i razjedine, snažna zajednica je uvijek naš odgovor”, kazala je ona.

Veruje se da je meta napada u kulturnom centru bio kontroverzni švedski karikaturista Lars Vilks, koji je razbjesnio muslimanski svijet 2007. godine kada je objavio karikaturu proroka Muhameda prikazujući ga kao psa, navela je agencija AFP.

Švedska policija je saopštila da se Vilks krije jer njegov dom na jugu zemlje “nije bezbjedno mjesto”.

Danska policija je saopštila da je optužila dvojicu muškaraca zbog pružanja pomoći napadaču koji je ubio dvije osobe u napadima izvedenim u Kopenhagenu tokom vikenda.

Prema riječima advokata odbrane, oni su optuženi da su napadaču pružili sklonište i da su uklonili oružje napadača.

Danski tabloid Ekstra Bladet javio je da je 22-godišnji El Husein pušten iz zatvora samo dvije sedmice ranije nakon što je odslužio kaznu za teški tjelesni napad.

Napadi u Danskoj su izvedeni u trenutku pojačane bezbjednosti i straha od islamističkog nasilja u Evropi. Na desetine džihadista uhapšeno je širom Evrope od sredine januara, i zapljenjena veća količina oružja i eksploziva.

 

Trafika|Ba|Agencije

Foto: AFP