Konstituirajuća sjednica Skupštine Kantona Sarajevo: Novi zastupnici položili svečanu zakletvu, već naredne sedmice hitna sjednica o Nacrtu Budžeta

Polaganjem svečane zakletve i dodjelom mandata Centralne izborne komisije po osnovu ostvarenih rezultata na Općim izborima u Bosni i Hercegovini, na svojoj današnjoj konstituirajućoj sjednici, Skupština Kantona Sarajevo dobila je novi saziv, osmi po redu od prvih poslijeratnih izbora 1996. godine.

Građani Kantona Sarajevo su svoje povjerenja ukazali sljedećim strankama i zastupnicima: Stranka Demokratske Akcije (SDA) koja je osvojila deset mandata , a novi zastupnici u Skupšini KS iz ove stranke su : Admela Hodžić, Amra Hasagić, Aljoša Čampara, Hamed Aljović, Jasmina Bišćević Tokić, Mahir Dević, Mirza Čelik, Sabahudin Delalić, Semir Efendić i Smiljana Viteškić.

Stranka Narod i pravda osvojila je šest mandata i nju će predstavljati zastupnici: Amel Mekić, Arijana Memić, Elvedin Okerić, Elmedin Konaković, Danijela Krstić i Vedran Jakubović.

Sljedeća stranaka po broju osvojenih mandata, njih pet, je Naša stranka (NS) sa zastupnicima Damirom Marjanovićem, Edinom Fortom. Neirom Dizdarević, Viborom Handžićem i Vildanom Bešlijom.

U novi saziv Skupštine ispred Socijaldemokratske partije (SDP) imenovani su Damir Nikšić, Igor Stojanović, Samir Suljević i Segmendina Srna Bajramović.

Stranka za bolju budućnost (SBB) osvojila je četiri mandata i nju će u naredne četiri godine zastupati Dževad Poturak, Jasna Duraković, Mirvad Kurić i Zvonko Marić.

Tri zastupnika u Skupštini ima Demokratska fronta (DF), a to su Bibija Kerla, Sead Milavica i Senad Hasanović.

Zastupnici Amra Junuzović Kaljić i Ibrahim Hadžibajrić su osvojili mandate ispred Nezavisnog bosanskohercegovačkog bloka (NBL), a zastupnik Haris Pleho je dobio mandat u ime Bosanske stranke – Mirnes Ajanović (BOSS).

Dva zastupnika, Semir Efendić i Ibrahim Hadžibajrić nisu danas preuzeli svoje mandate, zvanično Skupština KS još nije dobila obavijest o njihovom daljem statusu, a ukoliko ne pruzmu mandate, njihova mjesta u skupštinskim klupama dobit će zastupnici njihovih stranaka.

Novoimenovani zastupnici su izabrali Komisiju za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine Kantona Sarajevo na čijem čelu je Elmedin Konaković, zamjenica je Segmendina Srna Bajramović i članovi Bibija Kerla, Vibor Handžić, Zvonko Marić, Mirza Čelik i Amra Junuzović Kaljić.

Ostale tačke dnevnog reda:Potvrđivanje prijedloga kandidata za izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo i Izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH biće razmatrane u nastavku ove sjednice.

Kako je Vlada Kantona Sarajevo utvrdila Nacrt Budžeta za 2019. godinu, on će se već u utorak, 20. novembra 2018. godine naći pred novim sazivom Skupštine KS kada je i sazvana Hitna sjednica Skupštine sa samo ovom tačkom dnevnog reda.