Konaković novi premijer Vlade KS?

Sjednica Izvršnog odbora Kantonalnog odbora SDA Sarajevo na kojoj će 28 članova izjasniti se o imenu kandidata za mandatara za sastav Vlade Kantona Sarajevo još uvijek nije zakazana, ali se očekuje da će to biti u narednih dan dva.

Kadrovska komisija KO SDA dobila je već pismeno obrazloženje Jasmina Buče koji je odustao od kandidature, tako da su ostala samo dva imena u igri.

Elmedin Konaković ili Muharem Šabić, bit će novi premijer. Oni će članovima IO prezentirati svoje planove i vizije o djelovanju Vlade u narednom periodu.

Kako trenutno stvari stoje, više šansi da bude novi predsjednik Vlade KS ima Konaković obzirom da iza sebe ima dugogodišnje političko iskustvo zastupnika.

Nasuprot njega je Šabić, koji osim što je na poziciji tehničkog direktora propale kompanije BH Airlens, te profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu nema političkog staža.

Većina članova IO s kojima smo razgovarali kažu da će svoj glas najvjerovatnije dati Konakoviću.

U teškoj situaciju kakva je trenutno u cijeloj zemlji, a time i u Kantonu Sarajevo, nema se vremena čekati da se Šabić, odnosno ljudi koji ne poznaju sistem funkcioniranja vlasti, uhodava. Svaka minuta je dragocjena.

Prema nezvaničnim informacijama, i Zvizdić je nakon što je obavio razgovore sa članstvom, a koje je mahom za Konakovića, izgleda odlučio prihvatiti njegovu kandidaturu, iako u tom slučaju ne bi imao „svog čovjeka“ na čelu Vlade.

No, sudeći prema raspoloženju u KO SDA, gdje su članovi poprilično nezadovoljni unutarstranačkom organizacijom i postizanjem dogovora o ključnim stvarima van organa stranke, Zvizdić će najvjerovatnije morati pristati na zahtjeve baze, a ne samo ogranka Novi Grad koji gura Šabića.

 

Trafika|Ba|NAP