Komemoracija Sulejmanu Tihiću: Otišao je veliki čovjek kompromisa i dogovora

Intoniranjem bh. himne, učenjem Fatihe i minutom šutnje u velikoj sali Parlamentarne skupštine BiH održana je komemoracija preminulom predsjedniku SDA Sulejmanu Tihiću. Komemoraciji su prisustvovali članovi porodice, mnogobrojni prijatelji, kolege, predstavnici svih nivoa vlasti, diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, te poštovaci lika i djela Sulejmana Tihića.

Nakon odavanja počasti prisutnima su se obratiti zamjenik predsjednika SDA i predsjedavajući predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda BiH Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma Staša Košarac, potpredsjednici SDA Asim Sarajlić i Adil Osmanović.

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predjsendištva BiH i zamjenik SDA kazao je da je prerana smrt Sulejmana Tihića je veliki gubitak za sve, za njegovu rodbinu i prijatelje, njegovu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane i njegovu SDA na čijem čelu je bio.

– Sulejman Tihić je bio dobar čovjek, uzoran otac, suprug i djed svojih petero unučadi. Bio je vrijedan odgovoran i izuzetno sposoban političar i držvnik. Nudio je saradnju, rješenje, dogovore umjesto prepirki, podjela i netrepeljivosti. Volio je svoju domovinu i sve ljude u njoj i nije pravio razlike među njima. Ni period u koncentracionim ogorima od aprila do avgusta 1992. godine, ni torture koje je tada prošao nisu ga promijenile. Ostao je dosljedan svojoj političkoj filozofiji i humanističkim stavovima – kazao je Izetbegović.

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA kazao je da je predsjednik Tihić bio nenametljiv, ali uporan.

– Uvijek je znao kako doći do cilja. Uvijek je govorio korak po korak, ali uvijek naprijed. Pod tvojim vodstvom napravili smo veliki iskorak u pravcu jačanja države BiH. Kao predsjednik stranke, kao član Predsjedništva BiH uložio si ogroman trud i napor da se stanje mnogo popravi. Snažno se zaglao za prava svih građana BiH. Znao si uvijek na koji način djelovati izvanredno. Niz tvojih usavnih apleacija koje si podnosio učinio si BiH boljom a da položaj svih građana bude bolji – kazao je Adilović.

On je dalje naveo da je Tihić političku širinu i umjerenost učio od prvog predsjednika rahmetli Alije Izetbegovića radeći s njim kao potredsjednik stranke SDA.

– Uvidjevši tvoju predanost, oslučnost i istrajnost povjeravao ti je najvažnije poslove i zadatke, najprijena području RS-a, a potom i na državnom niovu. na koncu je to rezultiralo njegovom preporukom za tvoj izbor na čelo SDA. Bio je siguran kako sve ostavlja u pravim rukama – kazao je Osmanović dodajući da je Tihić radio na jačanju SDA i njene demokratizacije.

– Nisi ostajao samo na riječima nego si svojim nesebičnim trudom i radom to i činio – dodao je Osmanović.

Kako su naglasili i svi govornici ovaj svijet izgubio je velikog čovjeka, mirnog, voljnog za dogovor i kompromis.

Na platou ispred Parlamentarne skupštine BiH u 12:00 sati bit će klanjana dženaza, a predvodit će je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

 

Trafika|Ba|NAP