Kolumna Ramba Amadeusa: Zagađeni vazduh

Postalo nam je normalno da oni koji nam uče djecu žive na ivici bijede. Međutim, to su dostojanstveni ljudi, teško da će vam neko pričati o tome. Ili mislite da jedan prijačni nakupac treba da ima 10 puta veci standard i od profesora.
Zdravstvo da ne pominjem. Njih se sjetimo samo kad se razbolimo.
Međutim, nema niko hrabrosti da se ozbiljno upusti u rješavanje ….

To jest , parlament nema hrabrosti da donosi tvrde zakone, sudstvo nema snage da ih sprovodi, ZAGAĐEN VAZDUH!!!

Dakle, ne radi se tu o nekim laboratorijskim mjerenjima, pa kao ima u vazduhu više ovih ili onih štetnih materija. Vazduh jednostavno smrdi, žućkaste je boje i štipa za oči.

Kad se grad gleda na primjer sa Avale, po najvedrijem vremenu, Beograd pluta u zlokobnom oker omotaču.

Čim se uđe u grad, saobraćaj, svijetla, vreva, reklame, skreću paznju sa vazduha, i za nekoliko dana svi zaboravljaju šta im svakim udisajem ulazi u pluća.

S obzirom da nisam od onih tipova koji samo kukaju, već volim da riješavam probleme predlažem sledeće:

Ne brinite, uopšte nisu potrebni milioni ulaganja. Nije potrebno nikakvo ulaganje. Potrebno je da svak’ radi svoj posao.

Pošto se vozim biciklom redovno, ne može da mi ne padne u oči šta sve automobilima izlazi iz auspuha. Ima auta, autobusa i kamiona koji više goriva i čađi bacaju kroz auspuh nego u motor.

Saobraćaj je naravno, glavni zagađivac u gradu. nemojte da vam mažu oči nekim statistikama, dovoljno je da prošetate gradom u nedelju popodne, ili na primjer petkom u 14 h.

Avaj, kako smanjiti emisiju izduvnih gasova, i to besplatno? To nije moguće!!!

Jeste, i to jednostavno. Samo tehničari na tehničkom pregledu treba da rade svoj posao, da propuštaju samo auta čiji motori rade ispravno.

I saobraćajci naravno, kad vide crni gusti dim da se vije ponosno iz nečijeg auspuha da ga pošalju na VANREDNI TEHNIČKI PREGLED.

Pri tom, u opštoj oskudici i neimaštini, nesavjesnom vozaču se pravi usluga.

Štelovanje sagorijevanje je relativno jeftin i jednostavan zahvat, a naknadne uštede goriva su značajne.

E sad – pošto ovo i nije neka nova ideja, zašto nije realizovana do sada?

Pa , vjerovatno nije niko ni mislio ozbiljno o tome. jebi ga , nema se vremena, izbori su prečesto, treba raditi kampanje.

Evo pravog trernutka da se ova ideja realizuje. S obzirom da je besplatna, mogla bi realizacija da krene odmah danas. Zašto da ne? Možda na tehničkom pregledu za flashu vinjaka možeš da dobiješ atest i za motor od ruskog tenka iz Drugog svetskog rata?

Možda saobraćajci gledaju samo pojaseve i kočnice, možda se nisu sjetili da imaju pravo da isključuju zagađivače iz saobraćaja?

Ili možda svi zajedno perverzno uživaju u opojnom mirisu izduvnih gasova, sumporovih oksida i olova?

Ili su možda penzioni fondovi toliko tanki, da se zapravo stanovništvo namjerno truje, da slučajno neki od njih ne bi doživio pošteno zarađenu penziju.

Gledam klince kako igraju loptu i udišu otrove. Navikli su. A mi smo pomireni s činjenicom da nam je životni vijek najkraći u Evropi. Navikli smo.
Eto, bar da se malo rastereti penzioni fond.

Da ne govorim o kampanji prelaska na plin, gorivo koje je mnogo jeftinije , a pri tom NE ZAGAĐUJE UOPŠTE. Misli li neko uopšte o tome? Ili je akcije prepuštena samo inicijativi po kojeg pronicljivog i štedljivog taksiste.

Boli li nekog sumanuto i nedomaćinsko trošenje goriva i permanentno trovanje stanovništva?
Boli li saobraćajca činjenica da i njegovo dijete udiše otrove iz neispravnih auta?
Ili bas svi žive na periferiji pa ih boli ona stvar za zagađenje?
Ili je stvarno fora u tome da niko ne dočeka penziju, da bi se država otkačila od suvišnih rashoda.

Ako je tako, predlažem da se pristupi još radikalnijoj metodi. Ima još mnogo načina da nam se skrati životni vijek.

 

Trafika|Ba|ramboamadeus.com