KOJOVIĆ: Prijedlogom o legalizaciji objekata kažnjavaju se građani koji poštuju zakon

Zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Predrag Kojović upozorio je na današnjoj sjednici da prijedlog Vlade KS o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata previđa legalizaciju nelegalno izgrađenih objekata pod povoljnijim uvjetima.

Naglasio je da građani koji žele legalno izgraditi objekat prolaze kompliciranu proceduru koju propisuju zakoni, a za dobivanje različitih saglasnosti moraju uplatiti značajne sume novca, saopćeno je iz Naše stranke.

U isto vrijeme, dodao je, onima koji su nelegalno gradili trebali bi se dati povoljniji uvjeti, prema mišljenju Kantonalne vlade, a kao primjer naveo je plaćanje novčane pristojbe u 24 rate.

– Nama se, faktički, nudi da kaznimo građane koji poštuju zakon i da ih motiviramo da ubuduće ne poštuju zakon, a da one koji su ga prekršili nagradimo – mišljenja je Kojović.

Iznio je podatak da je 2006. godine svaka Vlada KS-a predlagala zastupnicima da legaliziraju ilegalnu gradnju, zanemarujući činjenicu da je “ilegalna gradnja uzrok klizišta, kao i da su ilegalni priključci na vodovodni sistem velikim dijelom uzrok redukcija vode”.

– S obzirom da ilegalno građeni objekti ne prolaze kontrole, rezultat je da koriste goriva za grijanje koja su među najvećim uzrocima zagađenja vazduha i pretvaranje grada u gasnu komoru, kojem proteklih dana svjedočimo – istaknuo je Kojović.

Podvukao je da tih 30.000 nelegalno izgrađenih objekata predstavlja opasnost po zdravlje svih građana, štetu po zakone, finansije i infrastrukturu Kantona.

– Smatramo da Skupština treba prestati motivirati građane da krše zakon i odbaciti ovaj prijedlog kako bi Kanton Sarajevo imao šansu da u budućnosti bude mjesto podnošljivo za življenje – zaključak je kantonalnog zastupnika Naše stranke Predraga Kojovića.

 

Trafika|Ba