Klimatologija: Ova godina u BiH biće zapamćena po višoj prosječnoj temperaturi

Godina koja je na izmaku u Bosni i Hercegovini, uz ostalo, mogla bi biti zapamćena i po nešto višoj prosječnoj temperaturi zraka u odnosu na prethodne, smatraju klimatolozi. Iako je do kraja 2018. ostalo nešto više od mjesec dana, mjerenja temperature zraka za prethodnih deset mjeseci govore da je prosječna temperatura viša za 1,5 do dva pa i 2,5 stepena u odnosu na višegodišnji prosjek.

Dženan Zulum, klimatolog iz Odsjeka za klimatološka istraživanja i studije pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu Bosne i Hercegovine (FHMZBiH), s novinarom Anadolu Agency (AA) razgovarao je o prosječnim temperaturama i količini padavina zabilježenim u Bosni i Hercegovini ove godine, te ih uporedio s višegodišnjim prosjekom.

”Ako posmatramo čitavu godinu, onda možemo da kažemo da su u prvih deset mjeseci na području BiH, temperature otprilike više od 1,5 do 2-2,5 stepena u odnosu na višegodišnji prosjek”, kazao je Zulum.

Januar je ove godine bio natprosječno topao, a temperature su bile veće za tri do četiri stepena u odnosu na višegodišnji prosjek. Prema Zulumovim riječima, april 2018. bio je najtopliji četvrti mjesec otkako postoje službena mjerenja na području BiH.

”U ljetnom periodu, iako je bio topliji u odnosu na višegodišnji prosjek, ipak, nisu zabilježena velika odstupanja. Primjera radi, u proteklih sedam do deset godina smo imali u ljetnom periodu znatno više temperature u odnosu na ovo ljeto, ali moramo naglasiti da je ovo ljeto bilo toplije u odnosu na period 1961.-1990.”, rekao je Zulum, koji je dodao kako je riječ o periodu koji Svjetska meteorološka organizacija uzima kao glavni reper.

U prvih deset mjeseci ove godine količina padavina na prostoru BiH je bila u granicama višegodišnjeg prosjeka, s tim što je u ljetnom periodu to bilo više u odnosu na višegodišnji prosjek.

Međutim, kako je objasnio Zulum, od druge polovine augusta do danas zabilježena je znatno manja količina padavina u odnosu na višegodišnje prosjeke. Izuzetak je druga polovina septembra, kada su u Hercegovini u dva do tri dana zabilježene veće količine padavina, na nekim prostorima i iznad 150 litara po kvadratnom metru.