Klanjan bajram-namaz u džamijama širom BiH i svijeta

Jutros je u džamijama širom Bosne i Hercegovine klanjan bajram-namaz čime je počeo jedan od najvećih muslimanskih praznika Kurban-bajram. Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Bajram-namaz predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, koji je u bajramskoj hutbi pozvao muslimane, pravoslavce, katolike i Jevreje da rade na podizanju porodice, odgajanju djece i čuvanju zajedništva.

– Dužnost je muslimana i muslimanke da osnuje porodicu i da vodi čestit porodični život, pun ljubavi i poštovanja. Dužnost je i djecu podizati, odgajati ih u duhu vjere i dati im obrazovanje. Još davno je Alija, r. a., označio ispravan odnos roditelja i društva prema mladim naraštajima, kada je rekao: ‘Odgajajte svoju djecu za vrijeme u kojem će oni živjeti, a ne za vrijeme u kojem vi živite’ – poručio je Kavazović.

Ef. Kavazović je kazao i da je ljudima, a muslimanima posebno potreban unutrašnji dijalog, razgovor ravnopravnih i razumnih, a ne monolog i isključivost.

– Potrebno nam je mnogo više strpljivosti i uvažavaja, kako bismo čuli i razumjeli jedni druge. Ko je u istini, a ko u zabludi samo Allah zna. Neka niko od muslimana ne uzima u svoje ruke sud o onome što je u Allahovom znanju! Na greške u našem društvu moramo reagirati odlučno. Odvraćati od zla, nevaljalih postupaka, obaveza je institucija i pojedinaca. Čuvajmo svoje, odgovorno, časno i dostojanstveno, onako kako su to činili i naši preci – kazao je Kavazović u bajramskoj hutbi.

Prema njegovim riječima, ne postoji lahak put u borbi za univerzalne vrijednosti i opstanak.

– Čuvajmo slobodu, sigurnost i dostojanstvo našeg naroda i naše Islamske zajednice. Moramo osluškivati šta naši prijatelji govore, ali odluke moramo donositi sami, vođeni vlastitim iskustvom i ispravnim razumijevanjem našeg puta i naših interesa. Dani Kurban-bajrama su dani žrtve. U njegovim danima prisjećamo se svih žrtava koje smo podnosili i koje je podnio naš narod u prošlosti – istakao je Kavazović.

U svojoj bajramskoj hutbi, reis Kavazović se prisjetio i šehida čiji su životi najveća zadužbina koju moramo čuvati i na nju se ugledati.

– Pozivam vas na međusobnu solidarnost i ispunjenje preuzetih obaveza. Svako od nas mora pokazati odgovornost za emanet koji mu je povjeren. Čovjek je u prvom redu biće odgovornosti – poručio je Kavazović dodadvši da je obaveza bh. građana da izađu na izbore i glasanje.

– Siguran sam da će muslimani znati prepoznati one koji se zalažu za slobodu, dostojanstvo, prosperitet, snagu i jedinstvo našeg naroda od onih koji su nametljivci. Neka niko od nas ne propusti ovu priliku da izađe na izbore i bira po svojoj savjesti. Samo tako možemo polagati pravo na punu odgovornost izabranih da brinu o vrijednostima našeg naroda i domovine Bosne i Hercegovine i da rade za dobrobit svih ljudi koji u njoj žive – kazao je Kavazović.

Na kraju hutbe reis Kavazović je svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u domovini Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i dijaspori čestitao Kurban-bajram riječima: Bajram Šerif Mubarek Olsun.

 

Trafika|Ba|NAP