Kina upozorila SAD zbog Hong Konga: Ne miješajte se!

Vlada i policija Hong Konga danas su zatražili od demonstranata da odmah odblokiraju centar grada, jer njihove akcije narušavaju javni red i pružanje javnih usluga. Kina je, također, upozorila Sjedinjene Američke Države da se ne upliću u njene “unutrašnje odnose”.

“Oko 3.000 vladinih službenika će učiniti sve što može sutra da se vrati na posao. Da bi se javne usluge pružale, sjedište vlade mora da funkcioniše kao obično”, navedeno je u saopštenju vlade, prenijela je agencija Reuters.

I policija Hong Konga je, u odvojenom saopštenju, zatražila od demonstranata da ne blokiraju kompleks vladinih zgrada, zaprijetivši im da će preduzeti mjere u skladu sa zakonom, ako budu blokirali zgrade izvršne vlasti u gradu.

Porparol policije Stiv (Steve) Hui rekao je da vlast neće tolerisati nikakvo nezakonito opkoljavanje vladinih zgrada i zatražio je od demonstranata da budu mirni i uzdržani, prenijela je agencija AP.

Demonstranti su okupirali dio centra Hong Konga zahtijevajući da lider grada Leung Čun-jing podnese ostavku do ponoći i da idući izbori za lidera Hong Konga 2017. godine budu slobodni i demokratski.

Prodemokratski demonstranti u Hong Kongu traže da lider grada Leung Čun-jing ispuni njihov zahtjev i podnese danas ostavku, dok Peking daje punu podršku lideru Hong Konga i upozorava SAD da se ne upliću u “unutrašnje odnose” Kine.

Kina je upozorila na “haos” i dala punu podršku lideru Hong Konga i načinu na koji se vlasti u tom gradu nose sa “nelegalnim aktivnostima”.

Kina je, takođe, upozorila Sjedinjene Američke Države da se ne upliću u njene “unutrašnje odnose”.

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji rekao je u Vašingtonu američkom državnom sekretaru Johnu Kerryju da su dešavanja u Hong Kongu “kineski unutrašnji poslovi”.
“Sve zemlje treba da poštuju kineski suverenitet i to je osnovni princip vođenja međunarodnih odnosa”, istakao je šef kineske diplomatije dok je Kerry ponovio zahtjev da vlast u Hong Kongu “bude uzdržana i poštuje prava demonstranata da izraze na miran način svoje stavove”.

Trafika|Ba