Kina poručila Evropi da neće izabrati stranu u ukrajinskoj krizi

Kineski predsjednik Xi Jiping rekao je da Kina neće stati ni na stranu zapada ni na rusku stranu zbog Ukrajine.

To je izazvalo razočarenje jer je Peking mogao značajno pojačati međunarodni pritisak zbog ruskog pripajanja Krima.

– Kina nema privatnih interesa po ukrajinskom pitanju – rekao je Xi na press konferenciji s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

– Sve zaintersirane strane bi trebale raditi na političkom i diplomatskom rješenju oko spora – dodao je on.

Kina je zauzela oprezan stav po pitanju ukrajinske krize jer ne želi izgubiti svog saveznika Rusiju niti želi direktno komentarisati referendum na osnovu kojeg se Krim pripojio Rusiji kako se ne bi upostavio presedan za nemirne regije, od kojih i Kina ima vlastitu – Tibet.

Tokom ranijeg glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a o nacrtu rezolucije kojom bi se osudio referendum na Krimu, suzdržanost Kine je učinkovito izolirala Rusiju.

– Da smo mi Rusija, ne bi bili zadovoljni brojem glasova u korist Rusije – kazala je Merkel, koja uprkos svojoj bliskoj trgovinskoj saradnji s Moskovom i oslanjanjem na izvoz plina iz Rusije podržala je sankcije EU i SAD-a.

Kancelarka, koja je pokušala da iskoristi svoj utjecaj na ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi otklonila krizu, nazvala je glasanje u UN-u jasnim znakom da “međunarodna zajednica nije zadovoljna onim što je Rusija učinila”.

Kina je ukazala da razumije ruski stav, kazavši da ono što se dešava “ima historijsku pozadinu”.

Kineski državni mediji su također izrazili naklonost prema Moskvi.

 

Trafika|Ba|Agencije