Kim Jong Un govorio o “razjarenim psima” nakon komentara Baracka Obame

Sjevernokorejski lider Kim Jong-Un tvrdi da Pyongyang neće ostati skrštenih ruku pred “razjarenim psima”, reagirajući očigledno na spominjanje američkog predsjednika Baracka Obame o  mogućem rušenju njegovog režima, objavila je u subotu državna agencija.

Kim je ovo izjavio u toku udružene pomorske i zračne vježbe, objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA, ne precizirajući datum vježbi.

– On je svečano izjavio da ne dolazi u obzir da se ostane skrštenih ruku s razjarenim psima koji otvoreno laju da će srušiti režim uvođenjem “promjena” u socijalistički sistem, kolijevku koju naš narod smatra vrijednijim od svojih života – dodala je KCNA.

Lider je dodao da je Sjeverna Koreja spremna na “bilo koji rat, podrazumijevajući i rat sa konvencionalnim snagama i nuklearni rat”.

U intervjuu na YouTubu, 22. januara, američki predsjednik je spomenuo moguće rušenje sjevernokorejskog režima.

Sjeverna Koreja je “najizoliranija nacija, najsankcionisanija i najhermetičnija nacija na Zemlji”, izjavio je Obama.

– Međutim, na kraju, internet će završiti prodiranjem u ovu zemlju i vidjet ćemo kako se ova vrsta režima ruši – dodao je Obama.

Prošle nedjelje, glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova je ocijenio ove primjedbe kao “gluposti”.

– Nedavne mahnite Obamine primjedbe su samo siromašna gunđanja jednog gubitnika natjeranog u sukobe svih azimuta koji se suprotstavlja Sjevernoj Koreji – rekao je on, a prenijela KCNA.

Sjeverna Koreja uobičajeno govori “bombastično” o Sjedinjenim Američkim Državama i njenim vođama.

Također upućene su  rasističke riječi na račun američkog predsjednika. U decembru je predsjednik Obam nazvan “majmunom” jer je poticao difuziju filma koji parodira sjevernokorejskog lidera Kim Jong-Una.

 

Trafika|Ba|Agencije