Kerry stigao u Amman da bi podržao mirovni proces

Američki državni tajnik John Kerry stigao je u srijedu polovinom dana u Amman, da bi pokušao zadržati na putu izraelsko-palestinski mirovni proces kojem je zaprijećeno da Izrael neće osloboditi, kao što je predviđeno, slijedeći kontingent zatvorenika.

Kerry, koji je stigao iz Rima, bi trebalo da se susretne s jordanskim kraljem, a zatim večera s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom.

Prema američkim zvaničnicima, on je trebao također razgovarati telefonom s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom iz aviona, prije nego što stigne u Amman.

Ovom novom posjetom Kerryja regiji treba “da se pokušaju približiti stavovi između prisutnih strana”, objasnio je u utorak glasnogovornik State Departmenta Jen Psaki.

Sporazum potpisan u julu za devet mjeseci treba da oživi mirovni proces kojim se predviđa oslobađanje 104 arapska zatvorenika koji izdržavaju duge zatvorske kazne. Tri prva kontingenta zatočenika su oslobođena na vrijeme, ali posljednji, predviđen za 29. mart, predstavlja problem.

Da bi pokušao ubijediti Netanyahua, prema izraelskom vojnom radiju, Washington predlaže oslobađanje Jonathana Pollarda, bivšeg analitičara američke mornarice osuđenog na doživotni zatvor zbog špijuniranja za Izrael.

 

Trafika|Ba|Agencije