KERRY: Prijateljstvo SAD i Saudijske Arabije nikad snažnije

 

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je u nedjelju da prijateljstvo između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije nikada nije bilo snažnije i da će sarađivati kako bi pokušali okončati ratove u Siriji i Jemenu.

– Imamo čvrste odnose, kakvo je i naša savezništvo, i uzgajamo snažno prijateljstvo s Kraljevinom Saudijskom Arabijom i ništa se nije promijenilo jer mi radimo na eliminisanju nuklearnog oružja sa zemljom u regiji – rekao je on, misleći na sporazum o nukelarnom oružju s Iranom.

Kerry je ova zapažanja prenio osoblju američke ambasade dan nakon sastanka sa saudijskim i drugim zaljevskim zvaničnicima tokom posjete koja je imala za cilj ulijevanje povjerenja u američke saveznike koji su skeptični zbog sporazuma s Iranom.

– Samo sklapanje sporazuma o uklanjanju nuklearnog oružja nije dovoljno, postoji još nekoliko pitanja koje trebamo riješiti tako da ćemo nastaviti sarađivati s našim prijateljima i saveznicima u regiji – rekao je Kerry.

On je dodao i to da je razgovarao o novim idejama za mir u Jemenu, gdje se vlada, koja uživa podršku Saudijske Arabije, bori protiv šiitskih pobunjenika koje podržava Iran.

– Saudijska Arabija je posvećena saradnji u naporima da se stabilizira situacija u Siriji i smire podjele između sunita i šiita – kazao je američki državni sekretar.

 

Trafika|Ba