Katalonska vlada otkazala referendum

Vlada Katalonije odlučila je danas da otkaže sporni referendumn o nezavisnosti zakazan za 9. novembar.

Ovo je, nakon sastanka katalonske vlade sa predstavnicima proreferendumskih stranaka, večeras saopštio Žoan Erera iz stranke Inicijativa za Kataloniju, prenosi AFP.

Katalonska nacionalistička vlada, pod rukovodstvom Artura Masa, će u utorak objaviti alternativni prijedlog u vezi s referendumom, napomenuo je Erera.

Španska konzervativna vlada je zauzela stanovište da bi referendum u Kataloniji bio neustavan, a Ustavni sud te zemlje je naložio odlaganje referenduma dok on ne provjeri njegovu ustavnost, što bi moglo da potraje godinama.

Vlada Katalonije je prethodno nagovještavala da neće mijenjati svoje referendumske planove uprkos takvoj odluci Ustavnog suda, ali je do danas već propustila neke korake neophodne da bi se on održao, kao što je objavljivanje glasačkih mjesta ili lista glasača.

Istraživanje javnog mnjenja od 5. oktobra ukazalo je kako je samo 23 odsto Katalonaca podržavalo ideju da se referendum održi kada je planirano bez obzira na sve, dok je 45 odsto bilo za poštovanje odluke Ustavnog suda.

Katalonija, koja u španskoj privredi ima udio od oko petine, kao i veći dio zemlje teško je pogođena posljednjim godinama recesije, koje su doprinjele “podgrijavanju” strasti nacionalista.

 

Trafika|Ba