KARIĆ: Idemo u izgradnju dodatnih 80 km autoceste u FBiH (VIDEO)

Direktor JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar Ensad Karić uručio je danas direktoru „Hering d.d. Široki Brijeg“ Ladislavu Bevandi i direktoru „Divel d.o.o. Sarajevo“ Elvedinu Voloderu ugovor za izgradnju i nadzor nad izgradnjom dionice Zenice jug – Zenica sjever.

Simboličnom primopredajom ugovora na gradilištu dionice autoceste Zenica sjever – Zenica jug ozvaničen je početak izgradnje Zeničke zaobilaznice.

– Otvaramo novo gradilište za novi investicioni ciklus. Dionicom Zenica jug – Zenica sjever nastavljamo izgradnju prema sjeveru naše zemlje. Godina 2014. je godina otvaranja i puštanja u promet obećanih 102 kilometra autoceste. Novi cilj Uprave našeg preduzeća je izgradnje dodatnih 80 kilometara autoceste u Federaciji BiH – izjavio je direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić.

Izvođač radova na ovoj dionici, direktor Heringa Vladislav Bevanda je istakao da su najznačajniji objekti na ovoj dionici: most dug 600m i vijadukt dužine 400m. U toku izgradnje bit će angažavona više od 200 radnika.

Početkom sljedeće godine slijedi nastavak izgradnje autoceste do Donje Gračanice. Za završetak Zeničke zaobilaznice završen je otkup zemljišta, kao i procedura obezbjeđenja sredstava za izgradnju.

Zvaničnom početku radova na Zeničkoj zaobilaznici prisustvovali su premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ambasador Kuvajta u BiH Nasser Riden Thamer Almotairi.

Ambasador Kuvajta u BiH Nasser Riden Thamer Almotairi je istakao da saradnja BiH i Kuvajta je i do sada bila dobra. Ovim projektom se želi da se saradnja ove dvije zemlje unaprijedi u oblasti izgradnje cesta. Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je naglasio da koliko je bitno da se nastavlja investicioni ciklus izgradnje autoceste, isto toliko je važno i da posao na izgradnji autocesta dobijaju kompanije iz BiH.

Rok izgradnje je 30 mjeseci. Najznačajniji su objekti su vijadukt Perin han, most Drivuša i vijadukt Klopče.Izgradnja navedene dionice će se finansirati iz sredstava osiguranih od strane Kuvajstkog fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAED).

A ovako bi sve trebalo izgledati.

Trafika|Ba|NAP