KANADA: Prvi konvoj sa sirijskim izbjeglicama stiže 10. decembra

Prvi konvoj sa sirijskim izbjeglicama 10. decembra stiže u Kanadu u skladu s izbornim obećanjem aktuelnog premijera Justina Trudeaua da će njegova zemlja prihvatiti 25.000 sirijskih izbjeglica.

Prema planu koji je pripremio Komitet za izbjeglice Kanade, u tri aviona će se nalaziti po 200 izbjeglica. Avioni će poletjeti iz turskih gradova Adane i Gaziantepa kao i jordanskog Ammana.

Letovi sa sirijskim izbjeglicama za Kanadu će biti nastavljen sve dok određeni broj izbjeglica ne bude prebačen do Kanade. Za prevoz sirijskih izbjeglica, onda kada ne budu u mogućnosti obezbijediti putničke avione, bit će korišteni i vojni.

Prema navodima, prevoz sirijskih izbjeglica će biti nastavljen sve do kraja marta naredne godine.

U toku su provjere u zdravstvenom i sigurnosnom smislu kao i evidencija izbjeglica. Ministarstvo za državljanstvo i migracije Kanade navodi da na poslovima u vezi sa izbjeglicama radi 500 osoba.

Ministarstvo navodi da je za sada trajnu boravišnu dozvolu dobilo više od 1.000 izbjeglica.

Kanadska  ministrica zdravstva Jane Philpott, ministar za izbjeglice John McCallum i ministar odbrane Harjit Sajjan, za vikend su bili u Jordanu gdje su se “iz prve ruke željeli upoznati sa načinom funkcioniranja plana da prihvate izbjeglice”.

Kanada je u Jordanu otvorila Centar za pripremu sirijskih izbjeglica, koje ta zemlja planira prihvatiti do kraja marta 2016. godine. Ovaj centar bi trebao izbjeglice pripremiti na uslove života u Kanadi.

 Trafika|Ba|AA