Kamerni teatar obilježava 60 godina od osnivanja

U Kamernom teatru 55 u toku su pripreme za proslavu 60 godina od osnivanja Teatra te će stoga u sklopu proslave na dan osnivanja Teatra, 7. marta biti otvorena izložba u saradnji s Muzejom književnosti, kao i premijerno izvedena predstava “Teferič”, kojom će biti obilježeno i 90 godina od rođenja Derviša Sušića.

Predstavu je po tekstu Sušića režirao Aleš Kurt. U predstavi igraju Mirsad Tuka, Muhamed Hadžović, Aida Bukva, Dragan Jovičić, Amar Selimović, Radojica Čolović, Sabina Bambur, Boris Ler, Senad Alihodžić, Sabit Sejdinović i Vanesa Glođo.

“Teferič” je komedija koja se vrlo vješto, i bez dlake na jeziku, razračunava s vlašću, na svim nivoima. Nije važno to što je vremenski smještena u doba turske vladavine na ovim prostorima, a još manje što su glavni likovi seljani nekog malog i beznačajnog sela.

Iz Kamernog teatra ističu da ono što ovaj tekst čini bezvremenim je to što savršeno rezonira s današnjim vremenom i vlašću i njenim (ne)odnosom spram svojih “podanika”, s ulizivačkom sviješću potkazivača i sitnih vlastodržaca, mitom, korupcijom i nesvakidašnjim nepotizmom koji, neuništiv i vremenom nenačet, ostaje isti sad, kao i prije nekoliko stoljeća.

Kamerni teatar 55 je ponosan što ima priliku postaviti još jedan kvalitetan i aktuelan tekst, kojim nakon šest decenija postojanja potvrđuje kontinuitet u kvalitetu izbora autora, glumaca, reditelja i ostalih saradnika zbog čega je prepoznatljiv i cijenjen ne samo u BiH nego i u regiji, drugim državama Evrope i šire, saopćeno je iz Kamernog teatra 55.

 

Trafika|Ba