Kako se osloboditi skupih knjigovođa i početi voditi poslovne knjige za svoju firmu?

Knjigovodstvo je obaveza koju svako pravno lice mora obavljati! Knjigovodstvo svakog pravnog lica mora biti besprijekorno i o njoj ovisi postojanost kompanije!

Vlasnik ste manjeg biznisa, zanima vas kako naučiti voditi knjige za svoju firmu, a ne znate gdje i kako to pravilno naučiti? Ili se već bavite knjigovodstvom, a voljeli biste sebi olakšati posao i naučiti se koristiti savremenim kompjuterskim programima za ovaj posao?

Jedno je sigurno, potrebna vam je kvalitetna obuka iz savremenih načina vođenja poslovnih knjiga.

Knjigovodstvo predstavlja praćenje poslovnih procesa i finansijskih tokova, te bilježenje apsolutno svih promjena imovine, kapitala, prihoda, obaveza i finansijskih rezultata poslovanja.

Važnost knjigovodstva se ogleda u tome da ne bismo mogli voditi poslovanje ili upravljati firmom.

Zašto nam treba knjigovodstvo? Jednostavno rečeno, da bismo ispoštovali zakon, te spasili firmu od sigurne propasti.

Evo nekoliko činjenica zašto je knjigovodstvo toliko važno i šta zapravo podrazumijeva.

  1. Knjige se moraju voditi na pravilan način, ali jednako tako i čuvati određeni vremenski period. Neke knjige se moraju čuvati i nekoliko godina, a posebno evidencija o radnom vremenu, obračun plaća kao i matična knjiga radnika koja se čuva trajno.

  2. Prvi korak u pravilnom pristupanju knjigovodstvu, jeste da redovno ažurirate i provjeravate apsolutno sve dokumente u koje ste bilježili podatke. Nepravilno vođenje knjiga ili pogrešno prikazivanje određenih podataka dovodi Vas do neuspjeha, ali i do problema sa zakonom, odnosno državom!

  3. Vrijeme je novih tehnologija, koje olakšavaju svaki segment života, pa tako i knjigovodstvo. Informatički sistemi se prilagođavaju zakonskim normama i praksi kako bi se bilježenje poslovnih događaja podiglo na višu razinu, a najpouzdaniji program koji se koristi za knjigovodstvo u Bosni i Hercegovini je Line.Sys.

Postoji nekoliko karakteristika programa za evidentiranje poslovnih događaja na koje morate obratiti pažnju. Neki od njih su brzina, tačnost unosa, lakše i dugotrajnije arhiviranje podataka.

Kao i u svakoj profesiji, znanje se mora obnavljati i nadograđivati. Upišite kvalitetan kurs knjigovodstva i naučite voditi poslovne knjige koristeći se programom Line.Sys. Saznajte više OVDJE.

 

 

Tekst u cjelosti preuzet sa mmt.ba.