Home

    Nedjelja, 27.05.2018. godine


Nalazite se: Izlog » VIJESTI » BiH » Kakanj će dobiti tvornicu za preradu animalnih nusproizvoda

Buduća tvornica graditi će se na širem lokalitetu naselja Bilješevo kod Kaknja

Kakanj će dobiti tvornicu za preradu animalnih nusproizvoda

Kakanj će dobiti tvornicu za preradu animalnih nusproizvoda

U okviru realizacije makro projekta obezbijeđivanja novih radnih mjesta u općini Kakanj će uskoro početi izgradnja tvornice koja će vršiti toplinsku preradu životinjskih nusproizvoda s ciljem proizvodnje animalnih proteina, životinjske i tehničke masti.

U ovaj projekt, u novoosnovanu firmu “Bioorganika” Kakanj, zagrebačka kompanija “Agroproteinka” investirati će oko 20 miliona KM s ciljem osnivanja profitabilnog privrednog postrojenja, koje će raditi po najmodernijim tehnološkim rješenjima.

Bit će ovo, kažu u upravi “Bioorganike”, fabrika bez dimnjaka uz primjenu svih ekoloških normativa Evropske unije.

Radi se o proizvodima koji se traže širom svijeta, a znatno će se doprinijeti uklanjanju otpada životinjskog porijekla na širem području. Investitor se na gradnju tvornice u Kaknju odlučio zbog izuzetno povoljnog poslovnog ambijenta koji je kreiran u ovoj lokalnoj zajednici, gdje je stvorena pozitivna investicijska klima.

Ovo će, nakon otvaranja fabrike madraca i gradnje fabrike peleta, biti treći veći investicijski poduhvat na području Kaknja u kratkom vremenskom intervalu.

– Mi ćemo nastaviti s realizacijom poticajnih mjera za osnivanje novih privrednih subjekata u smislu plaćanja troškova osnivanja, sufinansiranja troškova najma prostorija za poduzetničku djelatnost i drugih mjera, jer to donosi uspjehu naših planova – ističe načelnik Nermin Mandra.

Općina Kakanj je pogodna za nove investitore, jer za gradnju objekata investitori imaju poticaj u vidu povrata novčanih sredstava od naknade koja se obračunava za rentu i naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta.

Oni su oslobođeni plaćanja naknade za korištenje gradskog građevinskog zemljišta i komunalne naknade u periodu od pet godina, a Općina snosi i sve troškove registracije privrednog društva, te osigurava i druge pogodnosti.

– Imamo pozitivna iskustva sa ovom lokalnom zajednicom, a tome doprinose već postojeće investicije koje su tamo izvedene – kaže Ivica Grlić Radman, predsjednik uprave zagrebačke “Agroproteinke”.

Plan ove kompanije je da proizvodni programa buduće tvornice za preradu nusproizvoda životinjskog porijekla “Bioorganika” u najvećem obimu izvozi.

Buduća tvornica graditi će se na širem lokalitetu naselja Bilješevo kod Kaknja, na sada nenaseljenom prostoru uz novu autocestu.

 

Trafika|Ba

Ostavite komentar

© 2012 - 2014 Trafika.BA | Design - invexmedia.com

Scroll to top