JP Autoceste FBiH prva kompanija u BiH koja je dobila certifikat „CIPS“

JP Autoceste FBiH prva je kompanija u BiH i regiji, a iz oblasti cestogradnje prva u svijetu koja je svoje poslovanje uskladila sa zahtjevima međunarodnog standarda za nabavku ovlaštenog instituta za nabavku i snabdijevanje – Chartered Institute of Procurement and Supply (CIPS). Standardi CIPS-a znače potvrdu najvišeg stepena profesionalnosti u nabavkama. Dobivanjem CIPS-ovog certifikata preduzeće potvrđuje i osnažuje ugled kako u zemlji tako i u inostranstvu. Sve to vodi unapređenju poslovanja kroz kvalitetnije kontakte preduzeća na međunarodnoj sceni- stoji u saopštenju za javnost ove kompanije.

Certifikat CIPS-a je još jedan dokaz kvalitetnog i profesionalnog poslovanja i sistema vrijednosti na kojima svoj rad temelji JP Autoceste FBiH. 

“Nama u JP Autoceste FBiH predstavlja izuzetno zadovoljstvo što smo uspjeli dobiti CIPS certifikat. To pokazuje našu opredijeljenost ka uvođenju sistema kvaliteta, izvrsnosti u procesu javnih nabavki i istrajnosti na radu. Ovaj certifikat je još jedan dokaz naše posvećenosti”, istakao je sekretar Društva Orhan Pašalić povodom dodjele navedenog certifikata.

 CIPS certifikacija će pomoći JP Autoceste FBiH da poboljša operativnu, tehničku, komercijalnu i finansijsku efikasnost, kao i izgradnju integrisane korporativne strukture i identiteta koji uključuju naše usluge izgradnje autoceste.

 Procedura provjere dostizanja standarda, kao i dodjelu certifikata proveo je ovlašteni instituta za nabavku i snabdijevanje Chartered Institute of Procurement and Supply (CIPS) iz Londona. Certifikat je uručio generalni direktor CIPS-a za kontinentalnu Evropu Will Beattie.

„JP Autoceste FBiH je najbolje do sada ocijenjena kompanija. Prvi ste u regiji koji ste dobili certifikati iz oblasti autocesta. Ima mnogo drugih kompanija u Makedoniji, Rumuniji, Ukrajini  i u cijeloj Istočnoj Evropi koji prolaze ovaj proces, ali vi ste bili najefikasniji i najbrži. Još jednom čestitam što ste postali dio globalne zajednice i dobro ste došli da budete dio nje“, izjavio je Will Beattie, generalni direktor CIPS-a za kontinentalnu Evropu.  

Godinu dana je trajala procedura dobivanja certifikata. Oblasti koje je obuhvatilo certificiranje su: vodstvo i organizacija, strategija i politike, ljudski resursi, proces i sistem te mjerenje performansi.

 JP Autoceste FBiH je bilo u obavezi, u skladu sa ugovorom o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za finansiranje izgradnje dionica autoceste na Koridoru Vc Buna -Počitelj i Donja Gračanica – tunela Zenica, da stekne certifikat za nabavku od strane ovlaštenog instituta za nabavku i snabdijevanje – Chartered Institute of Procurement and Supply (CIPS).

U sklopu paketa mjera koje se koriste za promovisanje najbolje prakse u svijetu iz oblasti nabavki, EBRD je identifikovala profesionalnu certifikaciju nabavki kao korisno sredstvo za omogućavanje svojim klijentima da odrede trenutni status svojih postupaka nabavke, prakse i osoblja i da identifikuju korake koji se mogu preduzeti da bi se poboljšala efikasnost nabavke zasnovana na najboljoj globalnoj praksi. 

Ceremonija uručenja certifikata o ispunjavanju CIPS standarda upriličena je prostorijama preduzeća u Sarajevu.

(Trafika.ba)