Još jedno revolucionarno dostignuće kompanije Google: Automobil bez šofera!

Nedavno je Google iznenadio svijet sa još jednim nevjerovatnim dostignućem. Nazvali bismo ga apsolutno revolucionarnim, međutim, potrebno je pričekati određeno vrijeme da bi praksa ocijenila hoće li ovaj proizvod prije svega biti prihvaćen među masovnim korisnicima.

Naime, radi se o prvom Google automobilu koji izgleda poput male igračkice iz dječijih crtića. Ovo vozilo, namijenjeno za samo dva putnika od kojih ni jedan nije predviđen da bude vozač/ica, predstavlja viziju kompanije Google o tome kako bi moderni automobil trebao da izgleda,. On, naime, ima samo jednu svrhu, a to je da samostalno i bezbijedno preveze putnika sa tačke A do tačke B.

“Ovaj projekat ima namjeru da promijeni svijet za one ljude koji se ne snalaze u saobraćaju danas”, kazao je suosnivač ove kompanije Sergey Brin na konferenciji održanoj u Rancho Palos Verdes (Kaliforniji).

Google automobil ima mnogo različitosti od običnog automobila. On zapravo, ne posjeduje volan za upravljanje, pedale za gas i kočnicu niti stražnje sjedalo. Ono što ga čini posebnim jeste mnoštvo senzora, softver za samoupravljanje koji je izgradio Google za upotrebu na vozilima Toyota Priuses i Lexus SUV.

Može zvučati nerealno, ali ovaj automobil je prošao više od 700 000 testiranja i Google tvrdi da se on može snalaziti u većini situacija u saobraćaju. Svaki put kad su bili poslani na ulice, pažljivo su bili satelitski praćeni od strane uposlenika Googlea koji su bili pripravni da u svakom momentu preuzmu kontrolu.

Ovaj čudesni automobil se u potpunosti pokreće uz pomoć kompjutera.

Ostaje samo pitanje za korisnike, jeste li spremni na novu eru kada kada je saobraćaj u pitanju?

 

Trafika|Ba