JOŠ JEDNA NEKOSMOPOLITSKA PODJELA U BIH: Otvorena osnovna škola samo za učenike hrvatske nacionalnosti

Učenici Srednje škole Nikola Šop i Srednje strukovne škole u Jajcu uspjeli su zaustaviti podjele među njima, nakon što su lokalne vlasti pokušale osnovati školu za bošnjačku i školu za djecu hrvatske nacionalnosti. Ali, podjele nisu uspjeli zaustaviti osnovci u Kiseljaku, piše novinska agencija Patria.

U kiseljačkom naselju Brestovsko danas je svečano otvorena Osnovna škola Brestovsko, u kojoj će se nastava izvoditi po hrvatskom planu i programu, a koju će pohađati isključivo učenici hvatske nacionalnosti. Bošnjačka djeca ostala su u zgradi stare škole, u istom naselju, udaljena oko 1,5 kilometar dalje.

U Kiseljaku su ranije funkcionisale dvije škole pod jednim krovom: jedna nosi naziv Osnovna škola Kiseljak 1, a druga Osnovna škola Brestovsko. U prvoj se nastava odvija po bosanskom planu i programu, u drugom po hrvatskom planu. Obzirom da je Vrhovni sud FBiH ranije zabranio „dvije škole pod jednim krovom“, vlasti se nisu potrudile da naprave jednu školu za sve učenike, već su osnovce od ove godine odvojili i fizički.

Učenici hrvatske nacionalnosti od ove školske godine nastavu pohađaju u novoj školi, koja je smeštena u renoviranom bivšem Društvenom domu, dok su njihovi vršnjaci Bošnjaci ostali u staroj školi. Školu je otvorio lider HDZ BiH Dragan Čović.