John McLaughlin s bendom priprema turneju u Sarajevu

Britanski gitarista John McLaughlin, jedan od najutjecajnijih živućih gitarista, 5. novembra će koncertom u Sarajevu, u okviru ovogodišnjeg Jazz Festa, započeti evropsku turneju sa svojim ansamblom 4th Dimension.

McLaughlin će zajedno sa multiinstrumentalistom Garyjem Husbandom, basistom Etienneom Mbappéom i bubnjarom Ranjitom Barotom boraviti u Sarajevu četiri dana i pripremati turneju kojom promoviraju aktuelni album The Boston Record.

Za pripremu koncertnog repertoara za seriju koncerata koja će okončati prvog decembra u Moskvi, McLaughlinov tim već je ranije rezervirao Studio Gramofon u Sarajevu.

– Zadovoljstvo nam je u studiju ugostiti Johna McLaughlina, a izazov da se udovolji tehničkim zahtjevima ovog ansambla shvatamo kao zadovoljstvo zbog kojeg se u Gramofonu bavimo ovim poslom – istaknuo je ton majstor i šef tehnike u sarajevskom Gramofonu Eric Bajramović.

On je dodao da je privilegija raditi s muzičarima koje poštuju i prema čijoj muzici osjećaju divljenje, a posebno su svi sretni da je Studio u mogućnosti osigurati sve što je potrebno bendu ovog formata i značaja.

John McLaughlin je dobitnik Grammyja za najbolji instrumentalni jazz album 2009. godine, magazin Rolling Stone ga je uvrstio među najveće gitariste svih vremena, a u historiji jazza će ostati upisan kao osnivač Mahavishnu Orchestre, projekta Shakti, ali i kao saradnik Milesa Davisa sa kojim je snimio četiri studijska albuma.

Iako u 72. godini života, ovaj gitarista pokazuje muzičku vitalnost na kojoj mu zavide i znatno mlađe kolege.

Ulaznice za koncert Johna McLaughlina i ansambla 4th Dimension mogu se kupiti po pretprodajnim 20 posto nižim cijenama, u box officeu BKC-a, saopćeno je iz Jazz Festa Sarajevo.

Trafika|Ba|Fena