JEMEN: Pobunjenici zauzeli predsjedničku palatu

Šiitski pobunjenici upali su danas u predsjedničku palatu u jemenskoj prijestonici Sani nakon kraće borbe sa obezbjeđenjem tog zdanja, izjavili su izvori iz jemenskih snaga bezbjednosti i svjedoci sa lica mjesta.

Obezbjeđenje predsjedničke palate, u kojoj se nalazi glavna kancelarija predsjednika Abd-Rabu Mansura Hadija, saopštilo je da su nakon kraće borbe predali kontrolu nad palatom borcima šiitske oružane grupe poznate pod nazivom Huti, prenio je Reuters.

Svedoci su potvrdili da je između snaga Huta i čuvara palate došlo do kraćeg sukoba i dodali kako su vidjeli da su Huti takođe zaplijenili oklopna vozila koja su se nalazila ispred ulaza u palatu.

Tokom jučerašnjeg dana su se oko predsjedničke palate u Sani odvijale žestoke borbe između Huta i vojske, što su najoštriji sukobi u prijestonici Jemena u proteklih nekoliko godina, a okončani su tako što su pobunjenici okružili rezidenciju premijera.

U tim sukobima je poginulo devet, a povrijeđeno 90 ljudi, prije nego što je sinoć na snagu stupio prekid vatre, koji se primjenjivao i dobar dio današnjeg dana, sve do najnovijih sukoba.

 

Trafika|Ba|Agencije