Izum koji će nam u budućnosti olakšavati život

Svi znamo da bismo redovno trebali provjeravati pritisak u gumama, ali budimo iskreni – većina nas je previše lijena za to, bez obzira na to što si time povećavamo potrošnju goriva i nepravilno habamo gume, što može dovesti do njihovog pucanja ili izlijetanja prilikom jačeg kočenja.

Upravo za takve lijene poput nas stiže jedan zanimljiv izum, sistem automatskog pupmanja guma koji je osmislila firma Aperia, a nazvan je Halo.

Nažalost, zasad je sistem dostupan isključivo za komercijalne kamione, no nadamo se da će se to uskoro promijeniti.

Sistem, piše na stranicama Aperije, smanjuje potrošnju goriva, smanjuje opasnost od defekta, produžava vijek trajanja gume… Uređaj je težak dva i pol kilograma, a stavlja se na središte kamionskog točkova, piše Wired. Pumpa energiju dobija iz kinetičke energije okretanja točkova, nešto poput onih ručnih satova koji se navijaju dok ih jnosite i tresete. Pumpu s gumom povezuju dvije cjevčice, kada sistem osjeti pad pritiska, pumpa se uključuje.

Sistem je zasad prevelik i skup za ugradnju u automobile, ali ne sumnjamo da će se automobilski proizvođači i proizvođači guma i opreme uključiti u rješavanje tog problema, bude li Aperiji krenula prodaja Haloa.

 

Aperiatech.com|Trafika|Ba