Home

    Nedjelja, 17.12.2017. godine


Nalazite se: Izlog » VIJESTI » BiH » IZETBEGOVIĆ: Vučićeva podrška Dodiku i povratak politici konflikta

IZETBEGOVIĆ: Vučićeva podrška Dodiku i povratak politici konflikta

IZETBEGOVIĆ: Vučićeva podrška Dodiku i povratak politici konflikta

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kazao je  da politika premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića pokušava spojiti dijametralno suprotna stajališta.

S jedne strane, pojašnjava u saopćenju Izetbegović, pokušava dovesti do katarzičnog odricanja od tvrdoglave srpske politike koja je prije četvrt vijeka dovela do raspada zemlje i krvavih ratova, a u isto vrijeme stajati snažno uz Milorada Dodika, koji sve jasnije i otvorenije zastupa upravo takvu politiku.

Izetbegović smatra da je obilježavanje 9. januara, dana kada su 1992. godine srpski poslanici napustili Parlamentarnu skupštinu Republike BiH i odlučili da se “teritorijalno razgraniče sa muslimanima i Hrvatima”, nedvosmisleno vraćanje jednostranoj politici inata i konflikta.

– To je glorificiranje diskriminacije i dominacije spram građana koji nisu Srbi, ignoriranje presude Ustavnog suda BiH, a time i države BiH – istakao je.

Podsjetio je da je bosanskohercegovački entitet Republika Srpska ustanovljen potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma 21. novembra 1995. godine.

– Obilježavanje datuma uspostave takozvane “Srpske Republike BiH” uključuje priznanje i prihvatanje svega onog što je uime te paradržavne tvorevine učinjeno u periodu 1992-1995, dakle svih šteta i eventualnih zahtijeva za reparacijom od strane unesrećenih građana Srebrenice, Sarajeva, Kozarca i drugih dijelova BiH – zaključio je Izetbegović.

Trafika|Ba

Ostavite komentar

© 2012 - 2014 Trafika.BA | Design - invexmedia.com

Scroll to top