Iz zatvora na Kubi pušteno je 36 zatvorenika

Iz zatvora na Kubi pušteno je 36 zatvorenika u poslhednja dva dana u sklopu istorijskog dogovora Havane i Washingtona, ali uz “rizik ponovnog vraćanje u zatvor ukoliko nastave sa svojim aktivnosti kao opozicioni aktivisti”, saopštila je danas kubanska disidentska grupa.

Patriotska unija Kube (UNPACU ) saopštila je da je 29 njenih članova bilo među 36 oslobođenih zatvorenika i dodala da su gotovo svi oslobođeni pušteni na slobodu pod uslovom da se redovno javljaju vlastima, prenijela je agencija Reuters.

UNPACU ističe da je “kubanska komunisticka vlada upozorila gotovo sve oslobođene disidente da rizikuju vraćanje u zatvor ukoliko nastave svoje aktivnosti kao opozicioni aktivisti”.

Većina oslobođenih u posljednja dva dana bili optuženi za krivična djela kao što su opiranje hapšenju i prijetnje policijskim službenicima i bila im je izrečena kratka zatvorska kazna.

Zvanična Havana se obavezala da će osloboditi 53 zatvorenika kao značajni dio istorijskog dogovora o obnavljanju diplomatskih odnosa Havane i Washingtona poslije više od 50 godina.

 

Trafika|Ba|Agencije