Iz ruševina u Mosulu izvučeno oko 1.900 tijela

Oko 1.900 tijela pronađeno je i izvučeno iz ruševina u sjevernom gradu Mosulu nakon trogodišnjeg sukoba iračkih snaga sa terorističkom organizacijom ISIS, kazao je lokalni zvaničnik civilne zaštite.

“Timovi civilne zaštite do sada su ispod ruševina zgrada u mosulskom Starom Gradu pronašli oko 1.900 tijela“, kazao je za Anadolu Agency (AA) Fahed al-Abed, zvaničnik civilne zaštite provincije Nineveh, čiji je Mosul glavni grad.

U maju, Uprava civilne zaštite Nineveha počela je da pretražuje ruševine u Mosulu, koji je bio jedno od uporišta ISIS-a, u nastojanju da pronađu tijela civila i ubijenih boraca terorističke organizacije.

Prema riječima Al-Abeda većina pronađenih tijela su neidentifikovani borci ISIS-a.

“Pronađena su i mnoga tijela žena i djece, za koje se pretpostavlja da su iz porodica članova ISIS-a“, naglašava Al-Abeda.

Prema raznim medijskim izvorima, hiljade civila poginulo je u Mosulu tokom konflikta sa ISIS-om od 2014. do 2017. godine, kada je koalicija predvođena sa Sjedinjenim Američkim Državama izvodila intenzivne vazdušne napade.

Nakon što je iračka vojska, uz pomoć koalicije, zauzela Mosul krajem prošle godine, zvaničnici u Bagdadu proglasili su vojno prisustvo ISIS-a u zemlji potpuno neutralizovanim.

Međutim, čini se da ISIS i dalje ima ograničeno prisustvo u određenim dijelovima Iraka.