Ivo Josipović osnovao stranku Naprijed Hrvatska – progresivni savez

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović  osnovao je stranku Naprijed Hrvatska – progresivni savez sa čije je osnivačke skupštine u nedjelju u Zagrebu poručio da će se boriti za napredak koji će omogućiti novi gospodarski uzlet, radna mjesta i  pristojan život za svakog čovjeka, javlja Hina.

Nova će stranka odmah postati parlamentarna jer je među osnivačima i saborski zastupnik Josip Kregar. Stranci su se pridružili odvjetnik  Anto Nobilo, profesor Ekonomskog fakulteta Velimir Srića, operna pjevačica Dunja Vejzović, filmska i TV redateljica Irena Škorić te bivši SDP-ov ministar branitelja Ivica Pančić.

Podršku stranci došao je dati i predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić, a na osnivačkoj skupštini gostovali su predsjednik Narodne stranke – reformista Radimir Čaćić, bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor i šef IDS-a Boris Miletić, dok iz SDP-a i HNS-a nije došao nitko od poznatijih političara.

“Naša je dužnost da pobijedimo bijedu, naša je dužnost da ne dopustimo da se ustavni poredak ruši na cesti, naša je dužnost da  osiguramo mir i red i stabilnost, naša je dužnost da se ljudi ne boje proći cestom da im ne eksplodira flaša plina, naša dužnost je da se borimo da svaka osoba bude osoba digniteta, poštovanja i uspjeha. Vrijeme je da se prestanemo baviti ustašama i partizanima, da se pitamo tko je gdje bio 1941., 1971. i 1991. Pitajmo se gdje ćemo biti 2021. Ne dopustimo da naše mjesto 2021. bude na kraju kolone uspješnih zemalja i naroda”, poručio je Josipović na osnivačkoj skupštini.

Naglasio je da im je cilj Hrvatska koja je utemeljena na načelima lijevog centra, svih onih vrijednosti koje ljevica zastupa.

“Svih onih dobrih želja koje sebi želimo, od radnih mjesta, boljeg standarda, ljudskih prava te više demokracije, neće biti bez napretka. Svjesni smo toga da je počela nova tehnološka revolucija i da joj se moramo  priključiti i da Hrvatska, ako ne bude dio naprednog svijeta, neće imati dobru budućnost”, naglasio je.

Smatra da će stranka biti uspješna, a ne stranka, kako je rekao, od jednog dana – repatica koja će nestati iza horizonta.

U ovoj fazi, rekao je, ne razgovaraju o koalicijama te žele pokazati javnosti tko su i što su.

Josipović očekuje da će na predstojećim parlamentarnim izborima stranka imati dobar uspjeh.

Najavio je da će uskoro Sabor putem svog zastupnika Kregara uputiti jedan zakon koji će nastojati da se situacija dužnika poboljša i da im se pruži bolji i kvalitetniji izlaz.

Naglasio je da će se stranka, između ostalog, zalagati za obrazovanu, poduzetničku, demokratsku, ekološku i međunarodno afirmiranu Hrvatsku, socijalnu pravdu i gospodarski uzlet, regionalizaciju i decentralizaciju zemlje te izbornu reformu.

 

Trafika|Ba|Fena