Ivica Osim na sesiji Kruga 99 govorio o temi “Sport i politika”

Redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca Kruga 99 ove nedjelje bila je posvećena temi “Sport i politika”, a uvodničar je bio Ivica Osim, jedan od najvećih bosanskohercegovačkih nogometaša i trenera.

U dugogodišnjoj sportskoj karijeri Osim je zbog izvanredne tehnike dobio nadimak “Strauss s Grbavice” i bio miljenik publike.

Govoreći o temi, Osim je  naglasio da bh. sportisti imaju veliku ulogu u promociji svoje zemlje u svijetu.

– Što se češće pojavljujemo u Evropi i svijetu znak je da se nešto  dešava. Uspjesi naših reprezentacija u nogometu, rukometu, sjedećoj odbojci, uspjesi naših  katarista i drugih sportista   doprinose da se svugdje pominje ime naše države. Jasno je da od toga žive i političari, htjeli oni to priznati ili ne. Još uvijek je Bosna poznatija po nogometu, nego po političarima  – kazao je Osim.

U osvrtu na  “nacionalni ključ” u bh. sportu, Osim je kazao da je sport kao i sve u bh. drušvu podijeljeno nacionalno i politički.

–  Od toga ne možemo pobjeći, nažalost tako je i u nogometu. Došli smo u jednu žalosnu situaciju  da moramo slušati, šta je ko radio za vrijeme rata, šta je neko rekao od onih za koje smatramo da su nam tada bili neprijatelji – kazao je Osim.

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Adil KUlenović  kazao je  da je  moto današnje teme bio osvrt na ono što BiH očekuje za dvije godine – Evropski olimpijski zimski festival maldih – EYOF (od 11 do 18. februara 2017.).

– Mi polazimo od toga da je nužno da bi uspjela ova olimpijada, više od 30 godina nakon naše slavne “sarajevske olimpijade”,  da se angažiraju svi politički i drugi faktori u  zemlji. Nije samo do sportaša i sportske volje nego, prije svega, do odgovrnosti države, da organizuje i pripremi ovo takmičenje- kazao je Kulenović.

Na sesiji Krugu 99 održane su i komemoracije posvećene 70.oj godišnjici holokausta, smrti Kemala Montena, kao i drugoj godišnjici smrti akademika Sulejmana Redžića.

Učesnici sesije  uputili su čestitku književniku Filipu Davidu, članu Kruga 99, koji je dobio  jednu od najvažnijih književnih nagrada na prostorima bivše Jugoslavije i regiona za knjigu “Kuća sjećanja i zaborava”.

 

Trafika|Ba|Fena