IVANIĆ: SNSD je znao za prodaju oružja Ukrajini

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić rekao je danas novinarima u Sarajevu da je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) znao za prodaju oružja Ukrajini, odnosno da je državnim ministarstvima saglasnost za to dao vrh te stranke.

Povodom ostavke ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Borisa Tučića, Ivanić smatra da se “od toga pravi neka velika politička priča u kojoj se SNSD želi prikazati kao veliki branilac interesa Rusije”.

– Istina je da su nadležna ministarstva – odbrane, gdje ima kadrova iz SNSD-a i vladajuće koalicije, iz Ministarstva za inostrane poslove, gdje također ima kadrova SNSD-a i njihovih koalicionih partnera, dali saglasnost za taj posao.

Istina je da je meni Tučić došao i istina je da sam rekao da pošalje upit Predsjedništvu BiH o implikacijama i da sam mu rekao da sačeka dok ne dobije odluku. Zašto je on podnio ostakvu, to morate pitati njega i ko ga u tome podržava -rekao je Ivanić na upit novinara kako komentira Tučićev potez.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da Bosna i Hercegovina ne treba da šalje oružje ni u koju državu u kojoj ima sukoba.

Rekao je da Pedsjedništvo BiH još nije imalo na dnevnom redu pitanje stopirane prodaje viškova naoružanja i da će, prema planovima, o tome biti riječi na jednoj od narednih sjednica.

Također je komentirao prijedlog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da BiH zbog 105 posto pokrića svoje monete u opticaju, štampa i stavi u promet još dvije milijarde KM radi eliminiranja prebačaja.

– Valuta BiH je vrijedna i stabilna i ne treba se igrati sa štampanjem novca – smatra Ivanić.

– Da budem iskren, ako je išta u BiH vrijedno, to je stabilna valuta i ako išta ima što narod nije dovodio u pitanje, to je stabilna valuta. Ne bih se igrao sa štampanjem novca, dovoljno je u prošlosti bilo slučaja da su vlasti uvijek posezale za štampanjem i na kraju uvijek završavalo u hiperinflaciji. Da neka vrsta šireg prostora privredi treba, to da, ali sasvim sigurno, to te silne milijarde nisu – kazao je Ivanić.

U vezi s potpisivanjem zajedničke izjave kojom se Predsjedništvo BiH obavezuje na provođenje reformi EU, nije ispoljio optimizam.

Rekao je da to ne zavisi samo od njega i ne može odgovoriti na pitanje kada će do izjave doći.

 

Trafika|Ba|Fena